Foto: beograd.rs

Uručena nagrada „Dušan Radović” za 2023. godinu

Lifestyle Autor: K.C. | 14:35 Četvrtak, 08 02 2024 Foto: beograd.rs

Nagrada „Dušan Radović” za književnost za decu i mlade svečano je dodeljena danas u Biblioteci grada Beograda. Nagrada je pripala knjizi „Kad stvari poljude” autorke Dragane Mladenović, a uručio ju je Miloš Radović, predsednik žirija.

U užem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu su se, pored nagrađenog, našli i sledeći naslovi: „Blago nama sa životinjama” Branka Stevanovića, „Gospojica Mica” Zorice Kuburović, „Vukova azbuka” Miroslava Maksimovića i „Daske” Uroša Dimitrijevića.

U Obrazloženju žirija se, između ostalog, ističe da nam autorka u ovom delu otkriva „tajni život stvari, temu o kojoj bismo manje znali da se nije pojavila Dragana Mladenović. Kroz pedesetak pesama grupisanih u cikluse „Sobne stvari”, „Društvene stvari”, „Kuhinjske stvari”, „Razne stvari” itd, ova duhovita i lucidna pesnikinja suvereno nas vodi kroz svet koji je tu, oko nas, a kojeg nismo uvek svesni ili nismo sposobni da ga uočimo. A ona jeste.” 

Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. godine Nagradu „Dušan Radović”, koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od skulpture koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa.