Foto: ig/mdodik_official

Dodik LJUT NA MILATOVIĆA - ,,Ne bismo ga ni zvali na proslavu Dana RS"

Region Autor: K.C. | 09:14 Nedelja, 07 01 2024 Foto: ig/mdodik_official

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je pozvao ,,sve nosioce određenih funkcija u Crnoj Gori" na obeležavanje Dana Republike Srpske (RS), 9. januar, datum na čijem obeležavanju istrajava bosanskohercegovački entitet uprkos odluci Ustavnog suda BIH o njegovoj neustavnosti.

Dodik je podgoričkim Vijestima izjavio da su poziv dobili predsednici države Jakov Milatović i Skupštine Andrija Mandić, ali nije mogao da precizira da li je pozvan predsednik Vlade Milojko Spajić.

Predsednik RS je rekao da ne zna ko će doći u Banjaluku i izražava uverenje da će to biti ,,oni koji uvažavaju Dejtonski sporazum i činjenicu da je RS legalna i legitimna ustavna kategorija u Bosni i Hercegovini (BiH)".

Dodao je i da će se s Mandićem čuti narednih dana, kad mu bude čestitao Božić i da će ga tada upitati za dolazak.

,,Poštujemo naše prijatelje koji će doći, poštujemo i one koji neće doći iz nekog razloga, ali nemamo razloga da poštujemo one koji negativno komentarišu", rekao je Dodik podgoričkom listu.

Ovakva Dodikova reakcija je usledila nakon što je Predsednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio da neće pristustvovati proslavi Dana RS, jer time pokazuje odnos prema ,,celovitosti BIH, uvažavajući oba njena entiteta". Dodik je podgoričkim Vijestima kazao da ga ne bi ni pozivali da su znali da će imati ,,tako grub odgovor", te da njegovo obrazloženje nije ,,fer i korektno".

,,Potpuno je nemušto da to pravda nekom borbom za celovitu Bosnu. Ako bi mogao da sagleda, onda bi video da je RS od Dejtona sastavni deo BiH, odnosno da čini 49 odsto njene teritorije koja je legitimno priznata u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Tako da ne znam ni što mu je bila potrebna ta opservacija. Ali, u svakom slučaju, poslao je jasnu poruku... Onaj ko poštuje nas, i mi ćemo ga poštovati, a onaj ko ne poštuje - nemamo ni mi nikakvih razloga", kaže Dodik.

Dodik je podsetio i na mogućnost da bi taj entitet BIH mogao da uskrati mogućnost predsedniku Crne Gore Milatoviću da službeno poseti Bosnu i Hercegovin