Foto: tw/demopj

Dodik ODBACUJE najavljenu rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Region Autor: K.C. | 18:38 Utorak, 02 04 2024 Foto: tw/demopj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da RS odbacuje predlog Rezolucije o genocidu o Srebrenici, koji će, kako se najavljuje, BiH predložiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je najavio da će Skupština RS usvojiti izveštaj o tome da u Srebrenici nije bilo genocida i rekao da iza predložene rezolucije stoje ,,Britanci, zajedno s mislimanima".

,,Uporno pokušavaju da satanizuju samo RS i jedan narod. Ako dođe do usvajanja Rezolucije, ona za nas neće biti obavezujuća, već će biti obavezujuće odluke Narodne skupštine RS" - rekao je on posle sastanka vladajuće koalicije u RS.

Rezolucija o Srebrenici, čije usvajanje 27. aprila u Generalnoj skupštini UN želi da progura ,,bošnjački deo misije Bosne i Hercegovine u UN na čelu sa ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom" uz pomoć Zapada, predviđa da 11. jul postane ,,Međunarodni dan sećanja na genocid" i da se obeležava svake godine u svim zemljama, pišu beogradske Večernje novosti.

Isti list navodi da se u tekstu rezolucije takođe  osuđuje ,,negiranje genocida" i zahteva da se ,,kroz obrazovni sistem u svim državama očuvaju utvrđene činjenice".

U predloženom tekstu se naglašava važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikovanja preostalih žrtava genocida u Srebrenici i obezbeđenja dostojanstvene sahrane.