Foto: ig/klausiohannis

Trilateralni sastanak u Bukureštu - Šolc, Johanis i Sandu o Moldaviji i ratu u Ukrajini

Region Autor: K.C. | 21:27 Ponedeljak, 03 04 2023 Foto: ig/klausiohannis

Nemački kancelar Olaf Šolc danas se u Bukureštu sastao sa predsednicima Rumunije i Moldavije. Troje državnika razgovarali su o jačanju veza sa osvrtom na ruski rat u Ukrajini kao i o načinima da podrže Moldaviju. Šolc se prvo sastao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom i njihov razgovor je bio usmeren na ekonomiju i energetiku, ali i vojnu saradnju na istočnom krilu NATO i bezbednost u regionu Crnog mora.

Prema rečima predsednika Rumunije raste strateški značaj regiona. On je pozvao NATO da znatno ojača svoju odbranu i poziciju odvraćanja u toj oblasti. Kancelar Šolc je istakao jake veze Nemačke i Rumunije i ovu priliku iskoristio da ponovi obećanje da će pružiti Ukrajini vojnu pomoć koliko bude potrebnno i da se na tome stalno i zajednički radi.

Dvojica lidera takođe su se složila o značaju širenja EU navodeći da ostaje ključni prioritet da Zapadni Balkan jednog dana postane članica EU bloka, rekao je Johanis. "Mi takođe delimo zajedničku viziju oko strateških vrednosti širenja EU na istok", istakao je predsednik Rumunije.

Johanisu i Šolcu pridružila se u glavnom gradu Rumunije i moldavska predsednica Maja Sandu. Održan je trilateralni sastanak na kome se razgovaralo o tome kako da podrže njenu zemlju koja je bila suočena sa nizom kriza protekle godine uključujući navodne pokušaje Moskve da je destabilizuje.

Sandu je rekla na konferenciji za novinare posle razgovora da je Moldavija najosetljiviji ukrajinski sused i dodala da demokratske zemlje moraju pomagati jedna drugoj kada su im vrednosti pod napadom. "Neki su želeli da Moldavija padne, ali Moldavija stoji uspravno. Oslobodili smo se ruskog ucenjivanja oko gasa, pomogli smo ljudima da plate svoje račune i što je najvažnije ostali smo privrženi evropskim vrednostima. Moldavija je pokazala celom svetu da smo mi evropska zemlja", rekla je predsednica Sandu.

Moldavija je dobila status kandidata EU u junu, istog dana kada i Ukrajina.