Foto: x/josemorgado

Alkaraz novi ŠAMPION Rolan Garosa!

Sport Autor: K.C. | 19:32 Nedelja, 09 06 2024 Foto: x/josemorgado

Španski teniser Karlos Alkaraz večeras je osvojio svoj prvi trofej na Rolan Garosu.

Dvadesetjednogodišnji Španac je u finalu posle četiri sata i 20 minuta borbe savladao nemačkog predstavnika Aleksandra Zvereva sa 3:2, po setovima 6:3, 2:6, 5:7, 6:1 i 6:2.

Mladi Španac je, baš poput našeg Novaka Đokovića pokazao i veliki mentalnu snagu kada je bio u rezultatskom zaostatku posle tri odigrana seta.

Alkarazov trijumf znači i da se Španac probio na drugo mesto na ATP listi, Novak Đoković će od sutra biti trećeplasirani.

Počelo je brejkovima na obe strane, videlo se da su i jedan i drugi bili prilično nervozni i nesigurni u uvodnim minutima meča, a prvi koji je došao do svoje prepoznatljive igre bio je Alkaraz, koji je vezao tri dobijena gema, poveo sa 4:2 i do kraja seta nije dozvolio Zverevu da uzvrati - 6:3.

Maratonski gem je obeležio početak drugog seta, Alkaraz je uspeo da spasi tri brejk-lopte, ali je Zverev u ovaj deo igre ušao sa mnogo više samopouzdanja i to je vrlo brzo počelo da dolazi do izražaja.

Nemac je uspostavio potpunu dominaciju na terenu i od 1:2 došao do 6:2, za izjednačenje u setovima.

I u trećem setu je Zverev dobio pet gemova u nizu, s tim da je tada bio u težoj situaciji, s obzirom da je Alkaraz prethodno uspeo da stekne brejk prednosti i povede sa 5:2. Međutim, Zverev od tog trenutka kreće na sve ili ništa i pravi veliki preokret za vođstvo od 2:1 u setovima.

Bio je Alkaraz uzdrman u tim trenucima, njegov govor tela nije pokazivao da je spreman da uzvrati zahuktalom Zverevu, delovao je pomalo i uplašeno, ali početkom četvrtog seta Nemac gubi koncentraciju posle jedne sporne sudijske odluke na njegovu štetu. To je Španac umeo da iskoristi, brzo je napravio brejk, pa zatim još jedan i tu je priča u četvrtom setu bila završena.

Ušlo se u set odluke, u kom opet Alkaraz prvi stiže do brejka, ali je Zverev imao sjajnu šansu da mu odmah uzvrati. Međutim, Nemac je propustio dve vezane brejk-lopte, opet je bio i ljut na sudije zbog još jedne odluke na njegovu štetu i Alkaraz je poveo sa 3:1.

Malo je nedostajalo da Španac u sledećem gemu napravi još jedan brejk i praktično već tada reši meč, ali se Zverev izvukao, smanjio na 3:2 i produžio svoju nadu.

Imao je Nemac brejk-priliku i za izjednačenje u sledećem gemu, nije je iskoristio, a onda je ušao u novu raspravu sa sudijama i već smo videli u prethodnim setovima kako se to odražava na njegovu igru.

Alkaraz je poveo sa 4:2, a onda je Zverev potpuno izgubio ritan, čemu su doprinela i dva fantastična poena španskog tenisera koji je stigao do novog brejka i ostalo mu je još samo da na svoj servis završi posao u ovom finalu, što je i učinio.