Foto: tw/Irishblue78

FIFA žestoko kaznila bivšeg predsednika FS Španije

Sport Autor: K.C. | 13:40 Ponedeljak, 30 10 2023 Foto: tw/Irishblue78

Danas je disciplinska komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) suspendovala na tri godine nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Španije (RFEF) Luisa Rubijalesa zbog toga što je poljubio u usta igračicu španske reprezentacije Dženi Ermoso na pobedničkom postolju po osvajanju Svetskog prvenstva, prenosi Rojters.

U saopštenju se ne navode detalji suspenzije Disciplinske komisije FIFA-e, koja je istraživala optužbe protiv Rubijalesa za kršenje „osnovnih pravila pristojnog ponašanja" i „ponašanja na način koji narušava ugled fudbala i FIFA-e". Rubijales neće moći u naredne tri godine da obavlja fudbalske aktivnosti na nacionalnom, ali i na međunarodnom nivou.

Posle ogromnog pritiska u Španiji, ali i inostranstvu, Rubijales je podneo ostavku na mesto predsednika nacionalnog fudbalskog saveza – iako je odlučno poručivao da neće.

Ženska španska fudbalska reprezentacija osvojila je 20. avgusta prvi put u istoriji titulu svetskih prvakinja, ali je veliki sportski uspeh zasenio potez 46-godišnjeg Rubijalesa, koji je u to vreme bio predsednik Fudbalskog saveza Španije, poljubivši reprezentativku Dženi Ermoso u usta.

Rubijales je uporno ponavljao da je poljubac bio obostran i sporazuman, što je fudbalerka opovrgavala, tvrdeći da na poljubac nije pristala.

On je nedeljama i mesecima bio na udaru kritika, ali je odbijao da podnese ostavku, tvrdeći da se protiv njega vodi hajka.

Ipak, Rubaljes je nedavno podneo ostavku, a sredinom septembra se pojavio u sudu Madridu na osnovu krivične tužbe za seksualni napad i prinudu koju je protiv njega podnela Ermoso, jedna od najiskusnijih fudbalerki u nacionalnom timu.