Foto: ig/ksssrbije

Košarkašice Srbije pretrpele prvi PORAZ na Eurobasketu i propustile priliku da se direktno plasiraju u četvrtfinale

Sport Autor: K.C. | 17:56 Nedelja, 18 06 2023 Foto: ig/ksssrbije

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od selekcije Mađarske sa 81:75, u trećem meču grupne faze Evropskog prvenstva za žene.

Samim tim, mađarske košarkašice su otišle direktno u četvrtfinale, dok će naše devojke za mesto među najboljih osam igrati protiv selekcije Velike Britanije. Našim devojkama bilo je potrebno da izgube sa četiri poena ili manje, a da Turska potom očekivano savlada Slovačku.

Izabranice Marine Maljković su prvo, uz dosta muke slavile protiv Turske sa 71:63 u prvom kolu, da bi potom u drugom kolu savladale i ekipu Slovačke, sa ubedljivih 90:52. Ipak, protiv rastrčanih Mađarica nisu imale pravo rešenje, i to pretežno u odbrani.

Srbija je bolje ušla u meč, i povela u prvoj četvrtini, ali su Mađarice uspele da se vrate, i izjednače do prve pauze, te je nakon prve deonice bilo nerešeno - 23:23.

Dosta bolje delovale su Marinine Lavice" u drugoj deonici, što su uspele da realizuju pre svega u napadačkom smislu, i da steknu prvu osetniju" prednost. Tako se na obaveznu pauzu na poluvremenu otišlo pri rezultatu 44:39 u korist Srbije.

Ipak, usledila je četvrtina koja je pokazala sve nedostatke u igri naših košarkašica, o čemu svedoči i rezultat na kraju kojim je Mađarska došla do velikog preokreta i dobila četvrtinu - 27:11.

U četvrtoj deonici, košarkašice Mađarske su čuvale prednost, a Srbija je nastojala da smanji rezultat, što je i pošlo za rukom našim košarkašicama, ali ne baš onoliko koliko bi im bilo dovoljno za preokret.

Srpske košarkašice su tako grupnu fazu završile sa dve pobede i jednim porazom, i izborenim plasmanom u četvrtfinale. Kada je reč o najefikasnijim igračicama, najraspoloženija na meču je bila Ajvon Anderson sa 18 poena, dok je na drugoj strani Virag Kiš ubacila 17. Dvocifrene su bile i Horvat, Dubei i Hatar kod Mađarske, dok je Jovana Nogić postigla 10 poena u redovima Srbije.