Foto: kss.rs

Na MUNDOBASKETU košarkaši Srbije danas protiv selekcije Južnog Sudana

Sport Autor: K.C. | 07:09 Sreda, 30 08 2023 Foto: kss.rs

Košarkaška reprezentacija Srbije igra svoj poslednji meč prvog dela Svetskog prvenstva protiv selekcije Južnog Sudana. Pošto je prolazak u narednu fazu gotovo izvesno obezbeđen posle dva trijumfa nad Kinom i Portorikom, naši momci će danas gledati da na to dodaju još jedan kako bi u narednu fazu preneli skor 3-0.

Neka ranija iskustva pozivaju na oprez pred današnji meč jer je naša selekcija kroz istoriju imala problema sa afričkim reprezentacijama.

Srbija je tako izgubila svoj prvi meč protiv Nigerije 2006. godine (82:75).

Interesantno je da je i sadašnji kapiten Srbije Bogdan Bogdanović najmanje poena ikada na Svetskom prvenstvu postigao protiv neke afričke selekcije i to svega tri protiv Egipta tokom 2014. godine.

Južni Sudan može da postane tek treća nacija koja je vezala dve pobede u preliminarnoj fazi Svetskog prvenstva, pošto su prethodno to uradile Angola 2006. i Senegal 2014. godine.

Najbolji igrač Južnog Sudana je Karlik Džons.

Selektor Srbije Svetislav Pešić je najavljujući ovaj susret rekao: ,,Imamo tešku utakmicu, ovde je svaka utakmica teška. To se može videti po rezultatima na ovom Svetskom prvenstvu gde su već počela iznenađenja. Naravno da smo mi favoriti i mi se ne sakrivamo da smo favoriti protiv sutrašnjeg protivnika. Ali oni su ozbiljna ekipa, jedna od retkih koja igra sa puno atletike, puno trčanja. Agresivna u odbrani, agresivna u skoku, raspoložena posle jučerašnje pobede. Vidite kako su savladali Kinu, Kina nije mogla da se sastavi u zadnjoj četvrtini. Oni su sve pokušali u za Kinu mnogo važnoj utakmici...".

Pešić je dodao i da ne treba potcenjivati ekipu Južnog Sudana. ,,Mi koji smo unutra, mi pratimo, mi znamo kakva su ekipa, odlična, školovani igrači, imaju da ne preterujemo, i da im ne bi toliko hvalili, ali ekipa su koja igra, uz Kanadu, najbolju odbranu", bio je direktan selektor Pešić.