Foto: tw/KSSrbije

Srbija danas protiv Kanade u BORBI za FINALE Mundobasketa

Sport Autor: K.C. | 05:54 Petak, 08 09 2023 Foto: tw/KSSrbije

Košarkaška reprezentacija Srbije danas od 10:45 časova igra protiv selekcije Kanade polufinalni meč Svetskog prvenstva u Manili.

Pobedom Kanade protiv Slovenije, Srbija je ostala među dve najbolje evropske selekcije na Mundobasketu i samim tim se direktno plasirala na Olimpijske igre u Parizu naredne godine. Glavni cilj, zacrtan od prvog dana, ispunjen. Sada sledi borba za medalju.

Srbija će treći put igrati u polufinalu Mundobasketa, posle 2010. i 2104. godine, što je najviše učešća zajedno sa SAD (takođe tri) gledajući poslednja četiri svetska prvenstva.

Rasterećenost nakon izborenog plasmana na Olimpijske igre neće doneti opuštanje. Kanada je opasna, ali neiskusna na ovom nivou. S druge strane, srpskoj košarkaškoj reprezentaciji se sve osim medalje smatra neuspehom.

„Spremni smo i za tu ‘tuču’, znamo da će to isto probati sa Bogdanom (da ga isprovociraju kao Luku Dončića), moramo da odgovorimo na to i da pomognemo njemu. Svi moramo da odgovorimo na njihovu agresivnost. Moramo da mu pomognemo jačim blokovima, da njemu damo više prostora za igru i da neki drugi igrači preuzmu odgovornost kada se on umori. Mislim da nećemo ući u rasprave, samo smo fokusirani na nas i našu igru“, istakao je srpski centar Nikola Milutinov.

Kanada je tri utakmice na Mundobasketu dobila kada je postizala 100+ poena, a ukupno gledano je slavila na devet od deset utakmica kada je postizala najmanje 80 poena u 21. veku, uključujući i pet mečeva na ovom šampionatu. Ipak, izgubila je svih 11 duela kada je bila zaustavljena na ispod 80 poena.

Pred današnji meč, reprezentativac Kanade Keli Olinik istakao je da njegova ekipa radi sjajan posao.

„Igramo zajedno, igramo fizički tvrdo, mi smo svoj brend košarke i znate, imamo štab koji radi za nas. Radimo sjajan posao sa našim štabom. I znate, imamo dubinu, mnogo momaka koji dolaze iz različitih tipova košarke", rekao je Olinik.