Foto: fb/ FirstSportz

Novak Đoković APSOLUTNI REKORDER! Oboren i rekord Štefi Graf

Sport Autor: K.C. | 06:15 Ponedeljak, 27 02 2023 Foto: fb/ FirstSportz

Najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković oborio je dosadašnji apsolutni rekord Štefi Graf u broju nedelja provedenih na prvom mestu na svetu.

Đoković je danas započeo 378. nedelju na vrhu liste tenisera, ATP liste, čime je za jednu sedmicu prestigao čuvenu Nemicu i time oborio rekord (gledajući i ATP i WTA listu)

Pre dve godine Đoković je oborio rekord muškog singla koji je držao Rodžer Federer. Švajcarac je na prvoj poziciji svetske liste tenisera proveo do tada neverovatnih 310 nedelja, ali je Novak nastavio da pomera granice u "belom sportu".

Rekord Štefi Graf bio bi oboren daleko ranije da 2021. nije došlo do "zamrzavanja" ATP bodova tokom prekida sezone zbog pandemije koronavirusa.

Na obaranje rekorda su dodatno uticale i zabrane nastupa srpskog tenisera u Australiji i Americi prošle godine zbog pandemije odn. njegovog vakcinalnog statusa, kao i činjenice da na Vimbldonu nije mogao da brani bodove osvojene godinu dana ranije.

Prvi put je Đoković dospeo na prvo mesto ATP liste  je 4. jula 2011. godine, nakon osvajanja prvog vimbldonskog trofeja, od sedam koliko ih je do sada poneo sa terena Ol-Ingland kluba.

Najveći broj uzastopno povezanih nedelja provedenih na prvoj poziciji imao je od jula 2014. do novembra 2016. godine (122).

"Treba da se priča i o poziciji broj jedan, ne samo o slemovima. Ne može svako da osvoji slem, ali biti broj jedan na svetu u tolikom nizu je nešto što je, po meni, najzahtevnije. U tom kontekstu mi je drago što sam se vratio na čelnu poziciju. S obzirom da sam oborio rekord za najduži broj jedan i dalje mi godi što sam tu. To je veliki cilj, ali ne toliko veliki kao što je nekad bio. Drago mi je što je to došlo kao posledica osvajanja najvećih turnira", izjavio je nedavno i sam Novak Đoković o svojim dosadašnjim izuzetnim uspesima u "belom sportu".