Foto: x/EURO2024

ŠOK u poslednjem minutu! Srbija se izvukla

Sport | 16:55 Četvrtak, 20 06 2024 Foto: x/EURO2024

Reprezentacije Srbije i Slovenije možda nisu raspametile najveće ljubitelje fudbala svojom utakmicom na EURO 2024, ali su odigrale izuzetno bitan i prilično dramatičan meč za rasplet u grupi C.
Konačan rezultat, 1:1, izboren golom Luke Jovića u 95. minutu, jeste obradovao našu nacionalnu selekciju, ali je ona i dalje na rubu eliminacije sa ovog takmičenja. A nije da orlovi" nisu imali šanse za bolji ishod...

Posle minimalnog poraza od Engleske, ali izuzetno kvalitetno odigranog drugog poluvremena, delovalo je da će baš tih 45 minuta biti odskočna daska da se od starta Slovencima nametne ritam koji ne mogu da izdrže a da ne pokleknu.

U prvih 20 minuta maltene su samo zmajčeki" pretili, obigravajući oko šesnaesterca Srbije, sa opasnim Šeškom, ali i Mlakarom i Gnezdom Ćerinom od kojih je pretila konstantna opasnost. Da nije bilo nekih 10-15 minuta popravljanja utiska od strane orlova", kada su primirili svoju igru na sredini terena (gde mnogo toga nije funkcionisalo u ofanzivi), pitanje je kako bi se priveo kraj uvodni deo meča. A završen je uz pogođenu stativu od strane Slovenaca (Elšinik), kao i prve bolje intervencije Jana Oblaka, jer su se Mitrović i saigrači probudili" i centimetri su ih na momente delili od postizanja pogotka.

To buđenje" je bilo prilično impresivno na startu drugog poluvremena, jer je najpre Aleksandar Mitrović posle odličnog dodavanja kapitena (i povratnika u startnu postavu) Dušana Tadića izbio sam pred Oblaka, a ovaj spasao Slovence, da bi potom Gaćinović umalo izazvao autogol Slovenije, a njen golman za samo minut iznova spasavao mrežu zbog pokušaja najboljeg strelca u istoriji Srbije.

Ali, šta god da su dobro uradili orlovi", bilo je ponekad grešaka zbog kojih se njihov selektor za glavu hvatao. Kada je u 66. minutu Gaćinović, koji je odmenio Mladenovićana levom boku, loše centrirao - to je prvi put viđeno. Kada je Gaćinović sledeći put izgubio loptu - desio se pogodak Slovenije.

Posle ovakvog ishoda, kako god da se završi meč Engleska - Danska, odluka o sudbini srpske reprezentacije pada u utorak. Srbija tada igra u 21 sat sa Danskom, a u isto vreme sastaju se Engleska - Slovenija.

Delovalo je da su uzaludne bile i prvobitne Piksijeve izmene (Jović i Sergej Milinković Savić umesto Vlahovića i Lukića), i one potonje (Samardžić i Birmančević umesto Živkovića i Tadića). Sve što su orlovi" pokušavali bilo je, prosto, nedovoljno da se raspoloženi Oblak savlada - sve do 95. minuta.

Tada je Luka Jović, posle kornera s desne strane, glavom poslao loptu u mrežu Slovenije za delirijum na tribinama, i buđenje nade u prolazak dalje.