Foto: x/FSSrbije

„Dan D" za reprezentaciju Srbije na EP u Nemačkoj

Sport Autor: K.C. | 09:24 Utorak, 25 06 2024 Foto: x/FSSrbije

Fudbaleri Srbije će danas odmeriti snagu protiv Danske, u okviru trećeg kola Grupe C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Radi se o odlučujućoj utakmici, koja će da odgovori na pitanje: Da li Orlovi" idu u nokaut fazu ili će još jedan šampionat da se završi u grupnom delu takmičenja?

Protivnik je Danska, sa kojom se reprezentacija Srbije u istorili sastajala tri puta.

Poslednji put dve reprezentacije su se sastale 29. marta 2022. godine, u prijateljskom susretu pred takmičenje u Ligi nacija.
Srbija je tada pretrpela ubedljiv poraz od 3:0, sastavi dve selekcije su bili slični ovima koji su sada aktuelni, uz pojedine izmene na po nekoj poziciji, kao na primer u napadu, gde je umesto Kaspera Dolberga – Rasmus Hojlund i sitne rotacije u odbrani, dok je vezni red i tada i sada rezervisan za Kristijana Eriksena i Pjera Emila Hojbjerga.

Orlovi" su tada igrali nešto otvoreniju utakmicu, napadali su, stvarali šanse, što je dalo i Dancima prostora za igru i tako su ostavili ubedljivu pobedu.

Skandinavci veruju u uspeh.

Selektor fudbalske reprezentacije Danske, Kasper Hjulmand, izneo je svoje viđenje predstojećeg meča sa reprezentacijom Srbije, ističući transparentan stil igre koji "orlovi" neguju pod vođstvom Dragana Stojkovića. Hjulmand je istakao da je svestan načina na koji Srbija igra fudbal, naglašavajući njihovu sposobnost kontrole lopte i snagu kada su u formi.

Mislim da znam kako će Srbija igrati, mislim da je očigledan način na koji igraju fudbal. Duže vreme je tako, imaju odličnog selektora. Imali su transparentan stil igre duže vreme, kontrolišu loptu, snažni su. Kada su dobri, stvarno su dobri. Tako da znamo tačno kakav nam je rival i kakav pritisak ćemo imati - istakao je danski selektor.

Pobeda protiv Danske garantuje plasman dalje i to verovatno sa druge pozicije, mada će zavisiti i od ishoda utakmice Slovenije i Engleske.

Postoji i još jedan scenario po kojem Srbija može i sa bodom kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe da se plasira u narednu fazu.

Za to je prvo potrebno da reprezentacija Engleske u istom terminu savlada Sloveniju sa dva ili više golova razlike da bi naš tim bio ispred komšija na tabeli sa boljom gol razlikom.

Ukoliko se to ostvari, sve oči će biti uprte u grupu F u sredu od 21.00 gde na trebaju još dva rezultata za prolaz.

Jedan je da Portugal koji je obezbedio prvo mesto ne izgubi od Gruzije – dakle da pobedi ili odigra nerešeno, a drugi je da Turska savlada Češku čime bi naša selekcija postala jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Ipak, ono što bi svi voleli jeste da se sve završi večeras i Srbija trijumfom obezbedi prolaz u narednu fazu.

Direktan prenos meča u 21 sat na RTS 1 i Arena Premijum 1.