Foto: x/Federalnaba

Azerbejdžan pokrenuo antiterorističku operaciju u Nagorno Karabahu

Svet Autor: M.S. | 12:48 Utorak, 19 09 2023 Foto: x/Federalnaba

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštava da je pokrenuta antiteroristička operacija u Nagorno Karabahu. Akcija se sprovodi u cilju "suzbijanja provokacija velikih razmera" i "proterivanja jermenskih trupa".

Azerbejdžanski mediji javljaju da Baku zatvara vazdušni prostor zemlje za Jermeniju.

Operacija se sprovodi zbog sistematskog granatiranja Oružanih snaga Jermenije, kao i zbog nastavka miniranja teritorije. Četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova Azerbejdžana poginula su kada je njihov kamion raznela mina, a u drugom incidentu od mine su poginula dva civila.

Jermenija saopštava da njene oružane snage nisu postavile mine u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je danas, kako je navedeno, "nelegalne jermenske oružane grupe" da su ometale GPS navigaciju putničkog aviona koji je leteo iz Tbilisija u Gruziji za Baku.

Sirene za vazdušnu opasnost se čuju u prestonici nepriznate Republike Nagorno Karabah, Stepanakertu. 

Azerbejdžanska vojska izvodi napade visokopreciznim oružjem na liniju fronta i po dubini, na položaje jedinica jermenskih oružanih snaga i vojne objekte.

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.