Foto: ig/emmanuelmacron

Britanski kralj Čarls III i kraljica Kamila u poseti Francuskoj - Najava NOVE ANTANTE

Svet Autor: K.C. | 19:25 Četvrtak, 21 09 2023 Foto: ig/emmanuelmacron

„Posetili ste nas kao princ, vraćate se kao kralj. Vaše veličanstvo, dobrodošli", napisao je nedavno francuski predsednik Emanuel Makron na društvenim mrežama.
Britanski kralj Čarls III predložio je danas tokom svoje posete Parizu stvaranje nove antante Velike Britanije i Francuske, posvećene održivosti, bioraznolikosti i klimi. 

Nadahnut istorijskim sporazumom Britanije i Francuske iz 1904. godine (Entente cordiale - Srdačan sporazum) kojim su znatno unapređeni odnosi dveju zemalja i utrt put za sklapanje vojnog saveza uoči Prvog svetskog rata, Čarls III predložio je u govoru pred francuskim Senatom novi sporazum kojim bi se odgovorilo na globalne zahteve o zaštiti klime i bioraznolikosti. 

Čarls je još kao prestolonaslednik bio gorljivi ekološki aktivist.  Njegov govor u impresivnoj dvorani francuskog Senata prvi je nekog britanskog monarha na tom mestu. U govoru na francuskom i engleskom jeziku, Čarls je poručio francuskim zastupnicima da će učiniti sve što je u njegovoj moći da 'osnaži vitalne odnose Velike Britanije i Francuske'.