Foto: tw/tweetforAnne

Zelenski u Londonu - ''Pobeda Ukrajine nad Rusijom promeniće svet, dajte nam avione''

Svet Autor: K.C. | 15:51 Sreda, 08 02 2023 Foto: tw/tweetforAnne

Volodimir Zelenski ukrajinski predsednik, stigao je danas u iznenadnu posetu Velikoj Britaniji, a nakon sastanka sa britanskim premijerom i obraćanja u parlamentu, sastao se sa kraljem Čarlsom.

Zelenski se tokom prve posete Britaniji od početka rata u Ukrajini sastao sa premijerom Rišijem Sunakom, nakon čega je održao govor u parlamentu.
Nakon toga se uputio u Bakingemsku palatu, gde ga je dočekao kralj Čarls.

U britanskom parlamentu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će pobeda Ukrajine nad Rusijom promeniti svet i odvratiti buduće agresore.

"Pobeda ce promeniti svet i ovo ce biti promena koja je svetu odavno potrebna", kazao je Zelenski u obraćanju u britanskom parlamentu, preneo je Rojters.

On je istakao da Velika Britanija korača s Ukrajinom ka, kako je rekao, najvažnijoj pobedi naše današnjice, koja će biti pobeda nad samom idejom rata.

Zelenski je, obraćajući se britanskim poslanicima, pozvao saveznike da isporuče Ukrajini avione, preneo je AP.

"Borbene letelice za Ukrajinu - krila za slobodu", naglasio je on.

Ukrajinski predsednik je podelio sa britanskim poslanicima priču o tome da je poslednji put posetio Veliku Britaniju, u jesen 2020. godine, kada je obišao ratne sobe ispod Vajthola, gde je Vinston Čerčil vodio Britaniju kroz Drugi svetski rat, preneo je "Gardijan".

On je rekao da je osetio kako hrabrost vodi čoveka kroz najnezamislivije teškoće, da bi ga konačno nagradio pobedom.

"London je uz Kijev od prvog dana, od prvih sekundi i minuta ruskog rata protiv Ukrajine", kazao je Zelenski i zahvalio se

Britaniji, rekavši da je pružila ruku pomoći kada svet još nije shvatio kako da reaguje i posebno bivšem premijeru Borisu Džonsonu na podršci.

Zelenski će nakon posete Britaniji, večeras otputovati u posetu Francuskoj, javila je francuska BFM TV.

Foto: tw/RoyalFamily