Foto: tw/POTUS

PREDSEDNICI SAD i Brazila ZAJEDNO u Vašingtonu

Svet Autor: A.C. | 10:09 Subota, 11 02 2023 Foto: tw/POTUS

Predsednik SAD Džozef Bajden primio je u Vašingtonu predsednika Brazila Luiza Inacia Lulu da Silvu. Kako je saopšteno dva predsednika su se saglasili po pitanju zaštite demokratije i životne sredine, dok obe zemlje i dalje imaju razlike po pitanju pristupa rešavanju problema rata u Ukrajini.

"Moramo da nastavimo da podržavamo demokratiju i demokratske vrednosti koje su srž naše snage," rekao je Bajden Luli pre sastanka lidera dveju zemalja u Ovalnom kabinetu. Iako su po Bajdenovim rečima demokratije u obe zemlje bile na velikom iskušenju, "demokratija je prevladala i u SAD i u Brazilu". Rojters je preneo i da je Bajden dodao da njih dvojica imaju iste stavove o "klimatskoj krizi".

Predsednik Brazila je izjavio da ni njegova zemlja, ni SAD nikada više ne smeju da dozvole nasilne proteste kao što su bile nedavne demonstracije pristalica bivšeg predsednika Brazila Žaira Bolsonara ili upad pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Kapitol hil u januaru 2021. godine.

Pored velikih slaganja dvojice lidera ipak postoji oblast u kojoj se nisu potpuno približili. To je pitanje krize u Ukrajini. Lula je Brazil pozicionirao na politici nemešanja, odbijajući napore da se čitava svetska zajednica ujedini protiv ruske invazije.

Očekuje se da bi predsednik Brazila Lula mogao da predloži stvaranje "mirovnog kluba" namenjenog pregovorima i završetku rata u kome bi pored njegove zemlje mesto našle i Kina i Indija koje takođe nisu zauzele čvrst stav protivljenja invaziji na Ukrajinu. U Vašingtonu tvrde da predsednik Bajden očekuje da čuje Lulin predlog za Ukrajinu i da će SAD "poštovati i podržati napore predsednika Lule da promoviše dijalog i mir". Dodaje se i da predsednik SAD ocenjuje dobrodošlom spremnost Lule da se ponovo uključi na svetsku scenu.