Foto: tw/dispatchexpose

Predsednik Kine STIŽE U POSETU Moskvi

Svet Autor: K.C. | 07:16 Ponedeljak, 20 03 2023 Foto: tw/dispatchexpose

Predsednik Kine Si Đinping danas dolazi u Rusiju. Tokom tri dana posete, najavljeno je da će fokus dva predsednika biti na razvijanju rusko-kineskih odnosa ka „sveobuhvatnom partnerstvu.”

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova i Kremlj saopštili su da će Si boraviti u Moskvi od ponedeljka do srede, a samo nekoliko sati nakon što je u petak najavljena poseta, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog navodnog ratnog zločna - prisilne deportacije ukrajinske dece u Rusiju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se ruski i kineski predsednici prvo sastati u ponedeljak u četiri oka, a potom i na neformalnoj večeri. Razgovori u proširenom krugu održaće se u utorak.

Kremlj navodi da dvojica predsednika žele da „razgovaraju o pitanjima u vezi sa daljim razvojem sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije između Rusije i Kine" i „potpišu važne bilateralne dokumente".

Inače, ovo je prva državna poseta Si Đinpinga Rusiji posle skoro četiri godine. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdilo glasine da posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Si Đinping želi da razgovara i sa ukrajinskm predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Što se pitanja odnosa Kine prema ratu u Ukrajini, Peking zvanično ne osuđuje ruski napad na Ukrajinu. Međutim, do sada je uglavnom pridržavala sankcije Rusiji. Iz Pekinga je takođe Moskva upozorena da bi ruska upotreba nuklearnog oružja bila neprihvatljiva. Suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju se poštovati, takođe je zvaničan stav Kine.

Kina je svojom diplomatskom inicijativom pokušala da se uključi u sukob Rusije i Ukrajine. Krajem februara, rukovodstvo u Pekingu je predstavilo dokument sa stavom o ratu protiv Ukrajine, koji je na Zapadu primljen sa razočaranjem.

Kina je tim dokumentom predložila prekid vatre i pregovore, ali to nije povezala sa konkretnim zahtevima prema Rusiji. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je oprezno pozdravio inicijativu.

Takođe iz Pekinga je u petak stigla i vest da je uz najavu posete kineskog predsednika Moskvi, kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom ponovio poziv na mirovne pregovore.

Prema informacijama iz kineskog ministarstva spoljnih poslova, Ćin je naglasio da je Peking „uvek zauzimao objektivan i pošten stav po pitanju Ukrajine" i da je posvećen mirovnim pregovorima. Kuleba je tvitovao da su on i Ćin razgovarali o „važnosti principa teritorijalnog integriteta".