Preliminarni rezultati za Evropski parlament - Krajnja desnica BELEŽI RAST širom Evrope

Svet Autor: K.C. | 21:13 Nedelja, 09 06 2024

Krajnja desnica ostvarila je značajan napredak u Nemačkoj, Francuskoj i Austriji.

Preliminarni rezultati poslednjeg dana glasanja na izborima za Evropski parlament, dok je do iznenađenja za desnicu došlo u Finskoj, gde je krajnja desnica pretrpela pad.

U Nemačkoj vodi bivša vladajuća stranka Hrišćansko-demokratska partija (CDU-CSU) sa 29,50 odsto, nakon čega sledi desničarsja Alternativa za Nemačku (Afd) sa 16,50 odsto, dok je Socijalno-demokratska partija kancelara Olafa Šolca treća po redu sa 14 odsto glasova.

Krajnje desna Slobodarska partija (FPO) vodi u Austriji sa 27 odsto, sledeća po redu je Austrijska narodna partija (OVP) sa 23,50 odsto, a treća je Socijaldemokratska partija sa 23 odsto glasova.

U Francuskoj trenutno vodi stranka Nacionalno okupljanje (stranka Marin le Pen), predvođena Žordanom Bardelom sa 32,40 odsto glasova. Nakon nje je Makronova stranka, Renesansa zajedno sa Modem, Horizont, UDI predvođeni Valeri Hejer sa 15,2 odsto, dok su treći Socijalisti i Place Publik predvođeni Rafaelom Gluksmanom sa 14,3 odsto glasova.

U Finskoj je vladajuća stranka Nacionalna koalicija premijera Peteri Orpa osvojila 24,9 odsto glasova, dok je stranka Levi savez, osvojila 18,3 glasova, što je veliki rast u odnosu na 2019. godine kada je osvojila 6,89 odsto glasova.

Najveći pad doživela je stranka Pravi Finci, koja je u aprilu prošle godine zauzela drugo mesto na parlamentarnim izborima i koja je članica vladine koalicije, a koja je osvojila 6,7 odsto glasova, prenosi ,Mond". Socijaldemokratska partije, nalazi se na trećem mestu sa 15,5 odsto glasova, a Zelena liga ima 11 odsto glasova.