Foto: tw/aurangzeb_live

Spasilački timovi i pomoć STIŽU IZ CELOG SVETA u Tursku i Siriju

Svet Autor: K.C. | 07:32 Utorak, 07 02 2023 Foto: tw/aurangzeb_live

Broj žrtava jučerašnjeg razornog zemljotresa jačine 7,8 stepeni koji je pogodio Tursku i Siriju neprekidno raste, a prema poslednjim podacima, poginulo je više od 4.300 ljudi.

U Turskoj je poginulo najmanje 2.921 osoba, a više od 15.800 je povređeno, najnoviji su podaci koje je izneo šef turske Službe za upravljanje katastrofama Junuz Sezer.

U susednoj Siriji je poginulo najmanje 1.451 osoba, dodaje se u izveštajima medija. Sve škole u Turskoj biće zatvorene na nedelju dana nakon razornih zemljotresa, saopštio je turski ministar obrazovanja Mahmut Ozer.
Potpredsednik Turske rekao je da će škole u 10 gradova i pokrajinama Turske biti zatvorene nedelju dana.

Pored spasilaca koji su u Tursku upućeni iz Srbije, i Hrvatska šalje pomoć toj zemlji. Na zemljotresom pogođeno područje Turske stići će 40 spasilaca i 10 pasa za potragu i spašavanje, potvrdio je juče ministar spoljnih i evropskih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman.
Deset timova Evropske unije za urbanu potragu i spasavanje je mobilisano. Stižu na lice mesta spasioci iz Bugarske, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Malte, Holandije, Poljske, Rumunije kako bi pružili podršku na terenu. Italija, Španija i Slovačka su takođe ponudile svoje spasilačke timove Turskoj. Japanski spasilački tim je takođe stigao u Tursku.

Kina će uputiti pomoć Turskoj u iznosu od 40 miliona juana, odnosno 5,49 miliona evra za sanaciju posledica razornog zemljotresa, prenela je kineska državna televizija CCTV.

Prema navodima kineskih medija kineski Crveni krst će pomoći Turskoj sa 186,2 hiljada evra, a istom sumom će pomoći i Siriji. Predsednik Južne Koreje Jon Suk-jeol danas je izdao naređenje da se u Tursku upute spasioci i neophodni medicinski materijal.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Turske Erdoganom ponudio rusku pomoć Turskoj.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa pruža punu podršku Ankari nakon  zemljotresa. 

"U kontaktu sam sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom, a NATO saveznici sada mobilišu podršku", napisao je Stoltenberg u svojoj objavi na Tviteru.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da njegova administracija blisko sarađuje sa zvaničnom Ankarom, kako bi Vašington najhitnije i najefikasnije reagovao na posledice jučerašnjeg razornog zemljotresa koji pogodio Tursku i Siriju.