Foto: mod.gov.rs

Ambasadorima akreditovanim u Srbiji predstavljeni strateški pravci politike odbrane

Vesti Autor: M.S. | 07:12 Utorak, 18 06 2024 Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić održao je, povodom stupanja na novu dužnost, niz sastanaka sa ambasadorima inostranih zemalja akreditovanim u Srbiji.

Gašić je na odvojenim sastancima razgovarao sa ambasadorom Azerbejdžana Kamilom Hasijevim, ambasadorom Egipta Baselom Salahom, ambasadorom Francuske Pjerom Košarom, ambasadorom Italije Lukom Gorijem, ambasadorom Kazahstana Madijem Atamkulovim, ambasadorom NR Kine Li Mingom i ambasadorom Kipra Andreasom Fotiuom.

Tokom jučerašnjeg dana, realizovani su sastanci i sa ambasadorima Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, Slovačke Mihalom Pavukom i Španije Huanom Hose Sans Aparisiom.

Ministar je sagovornicima predstavio strateške pravce politike odbrane i prioritete rada tokom svog predstojećeg mandata.

On je ponovio nedvosmisleno opredeljenje Srbije u pogledu vojne neutralnosti, posvećenost dijalogu i poštovanju međunarodnog prava, ali i otvorenost za izgradnju sveobuhvatnih partnerskih odnosa sa drugim državama, radi doprinosa miru, regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Prema njegovim rečima, povećanje ulaganja u Vojsku Srbije i unapređenje njenih sveukupnih sposobnosti predstavlja jasan i transparentan proces, s ciljem povećanja odbrambenih kapaciteta i odvraćanja potencijalnih oružanih pretnji po bezbednost naše zemlje i naroda.

Gašić je naglasio da snažnu Vojsku Srbije niko u okruženju ne treba da posmatra kao pretnju, već isključivo kao faktor regionalne stabilnosti.

Srbija je zainteresovana za produbljivanje saradnje sa svim zemljama na osnovama uzajamnog poštovanja i obostranog interesa, poručio je on.