Foto: srbija.gov.rs

Mesarović na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine

Vesti Autor: M.S. | 16:31 Subota, 07 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Adrijana Mesarović učestvuje u NR Kini u gradu Sjamenu na tri skupa uoči sutrašnjeg otvaranja 24. CIFIT Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine.

Mesarović je rekla da je prvi skup „Dijalog o globalnoj razvojnoj inicijativi“ bio prilika da predstavi osnove privrednog razvoja Srbije u okvirima razvojne inicijative.

Ministarka je navela da je skup iskoristila da istakne i da je Srbija odabrala put održivog razvoja nezavisne i prijateljske saradnje sa svima koji osećaju zajedništvo kao uslov opstanka.

Prvi panel na kojem je govorila bio je posvećen dijalogu o globalnoj inicijativi za razvoj a među učesnicima bili su čelnici Kineske međunarodne agencije za razvojnu saradnju, gradonačelnik Sjamena, ministri i ambasadori brojnih afričkih i latinoameričkih zemalja.

Želeli smo da poručimo da Srbija pažljivo bira partnere u svetu, dodala je ministarka.

Skup je, prema njenim rečima, bio i prilika da podseti da je privredni razvoj moguć samo u uslovima iskrenog poštovanja partnera iz čega se rađaju poverenje, dugoročni i održivi uspeh.

NR Kina predstavlja najdugotrajniju, neprekidnu civilizaciju, a mir je vekovima san kineskog naroda, baš kao i srpskog. Zato se razumemo i zato vidimo zajedničku budućnost, što je i zapisano u dokumentu koji su u maju potpisali predsednici Srbije i NR Kine – Aleksandar Vučić i Si Đinping. Taj dokument predstavlja izjavu o zajednici zemalja sa zajedničkom budućnosti, i čvrstu potvrdu našeg čeličnog prijateljstva, poručila je Mesarović.

Drugi govor koji će Mesarović održati biće na 6. Forumu o međunarodnoj saradnji posvećenom pojasu i putu svile.

Forum će, kako je ministarka privrede navela biti prilika da ponovi čvrste stavove Srbije po pitanju principa jedne Kine ali i da zahvali na podršci predsedniku Si Đinpingu i kineskom narodu na podršci vezanoj za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Mesarović će prisustvovati i svečanoj večeri uoči sutrašnjeg otvaranja 24. CIFIT-a, a u delegaciji će biti državni sekretari ministarstava privrede i unutrašnje i spoljašnje trgovine Andrijana Jovanović i Luka Stojanović, kao i član Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i NR Kinom.

Ministarka privrede predstavila je privredni i poslovni ambijent Srbije i sve aspekte strateškog planiranja budućnosti, ali i činjenicu da je Srbija izlog kada su u pitanju kineske kompanije na evropskom tržištu.

Srbija kao jedan od osnivača inicijative „Pojas i put“ ima svoje jasno opredeljeno strateško stremljenje kada su u pitanju mir i održivi razvoj. Naša politika apsolutno je usmerena isključivo na to, a naše čelično prijateljstvo sa  Kinom gradi naš dalji put, rekla je ministarka privrede.

Ona je podsetila da je ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao, a prevashodno u odnosima sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, jeste to da smo uspeli da zaključimo Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srbiji omogućava izlazak na jedno od najvećih tržišta i koji će u mnogome voditi našu privrednu aktivnost.

Očekujem da će u narednim mesecima privredna aktivnost biti sve zastupljenija i da će se videti i po kompanijama koje su izvozno orijentisane, ukazala je ona.

Mesarović je najavila da će sutra uzeti učešće u otvaranju CIFIT-a, jednog od najvećih sajmova u svetu, a na kojem Srbija i ove godine ima svoj Nacionalni paviljon.