Foto: mpeurope.org

Anti Covid19 vakcinacija - Dok pojedine zemlje smatraju da je vreme za novu dozu stručnjaci EMA misle da je suvišna

Vesti Autor: A.C. | 21:30 Četvrtak, 13 01 2022 Foto: mpeurope.org

Mnogi lekari već mesecima unazad najavljuju da će biti neophodna i 4. doza vakcine. Ono što je stav struke je da je treća doza dala dobar rezultat kada je odbrana od u virusa u pitanju.

Ali sa dodatnim dozama vakcina treba biti oprezan, zastupaju tezu pojedini lekari.

Naime, Regulatorna agencija za lekove Evropske unije izrazila je sumnju u potrebu za četvrtom dozom vakcine protiv kovida-19, i dodala da trenutno nema podataka koji podupiru ovaj pristup jer je potrebno više informacija o brzoširećoj varijanti omikron.

Službenik Evropske agencije za lekove (EMA) Marko Kavaleri izrazio je zabrinutost da strategija davanja bustera svaka četiri meseca potencijalno predstavljala rizik od preopterećenja imunskog sistema, pa da bi mogla da dovede do zamora stanovništva.

Izrael je uveliko počeo da testira četvrtu dozu, a sada su i Grčke zdravstvene vlasti odobrile primenu dodatne, četvrte doze vakcine protiv koronavirusa osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Ova odluka se odnosi na pacijente sa hematološkim i onkološkim oboljenjima koji se leče, osobe na imunosupresivima, transplantirane i pacijente sa reumatskim oboljenjima ili bubrežnom insuficijencijom.

Što se tiče četvrte doze u Srbiji, lekari najavljuju da će je biti, ali kada je pravo vreme za to, krajnji sud daće Nacionalni komitet za imunizaciju.
Dok se i kod nas pojedini doktori i zvaničnici sve češće izjašnjavaju u korist dodatnih doza vakcina dotle ima i onih koji ističu da je neophodno osluškivati svoj organizam i jačati individualni imuni odgovor.

EMA je saopštila da trenutno razgovara sa proizvođačima vakcina u slučaju da bude potrebna ažurirana vakcina, ali je dodala i da bi trebalo bilo kakvu promenu tog tipa koordinirati globalno.

Moguće je da ćemo se u budućnosti vakcinisati jednom ili dva puta godišnje protiv korone kao protiv gripa. Ali bi pri tome trebalo imati u vidu opasnost da ne stvorimo uslove da naši organizmi postanu nespremni za neke druge zdravstvene izazove u budućnosti.