Dan obmane

Kolumne Autor: Darko Obradović | 09:17 Subota, 11 05 2024

Rusija je ogrezla u mitotvorstvo. Deveti maj je postao nepoželjan i za samog Putina. Nema tu šta da se proslavlja 2024.godine. Širom Rusije su one zloglasne parade „besmrtnog puka“ stavljene na tihi režim. Vlasti su procenile da bi se na tim paradama mogle pojaviti stotine hiljada onih koji bi u rukama nosile slike svojih izginulih u Putinovoj „trodnevnoj avanturi“ za Kijev. Sopstvenu propagandnu alatku poput te besmislene franšize fašisti iz Kremlja su morali suspendovati. Građane Orenburga nosi divlja poplava, nema nikog da im pomogne, moraju da se snalaze. 

Sada je Moskva okićena nekim hibridnim spojem hrišćanstva i putinizma koje računa na ono najniže u čoveku. Promoviše se kult smrti u korist maglovitih ciljeva. Izlaganje zarobljene „zapadne tehnike“ više liči na maketarsku izložbu, koje se niko više ni ne seća. Nije slučajno organizovan ovaj prikaz. To se vremenski poklapa sa odobrenjem nove američke pomoći za odbranu Ukrajine. U ovom trenutku Rusija kontroliše ukupno 17% okupirane teritorije. Dve godine rata se pretvorilo u pakao iz koga Rusija nema častan izlaz. Krim se nalazi pod opsadom, a Šojgujev unutrašnji krug u obruču FSB-a. Bliži se godišnjica pobune Jevgenija Prigožina. Izgleda da su potvrđene glasine o sukobu Putin-Šojgu. Prepredeni Tuvan se možda pokaže žilavijim od Putina. 
Niko od lidera BRIKS-a nije prisustvovao Putinovoj inauguraciji. Veoma važan detalj u trenutku dok se ruska propaganda trudi da svoje ciljeve predstavi kao izraz opšte saglasnosti država BRIKS-a. Očigledno niko iz BRIKS-a ne smatra da treba da podrži svog saveznika Putina. Kineski predsednik Si je vreme inauguracije i devetomajkse parade proveo u Evropi, važnija mu je Srbija nego Rusija. 

Putin je međunarodno izolovan lider, čovek koji je započeo stratešku nizbrdicu Rusije. Zbog Putinovog besciljnog rata Rusija više nije u prvih deset svetskih ekonomija. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda dostupnih na sajtu lako je ustanoviti da je Rusija 11. ekonomija sveta. Ma koliko se Ruski propagandisti trudili da u papagajskom horu ponavljaju manipulaciju da je Rusija prva ekonomija Evrope, a peta na Svetu, podaci su potpuno suprotni i neumoljivi. Rangiranje na koje se oni pozivaju nije parametar ekonomske moći. Paritet kupovne moći po BDP-u je narodski rečeno „više loše muzike za manje novce“. Među najmoćnijim državama sveta po životnom standardu, obimu ekonomije, vodećim komapnijama svakako se ne nalazi Rusija. Pričati da je Rusija ispred Nemačke jednako je glupostima o „tri dana u Kijevu“. Ko i sa kojim razlogom želi da obmanjuje građane Srbije o nekoj tamo Rusiji koja u realnosti ne postoji?  Iste su teze o Rusiji „na Dunavu“. Od toga svega neće biti ništa. Ruski uticaj će vremenom sve više opadati u našem regionu.

9. maj nije uvek bio praznik mržnje prema bivšim saveznicima. Kult ludila povezan sa proslavom 9.maja počinje negde 2008. godine. Upravo zbog propagandnog karaktera 9.maja trebalo bi taj datum izbaciti sa liste praznika u Srbiji. Nemačka je kapitulirala u 23:40 8.maja 1945.godine, a Srbija je ipak evropska država. Mi 9.maja u Srbiji treba da slavimo dan solidarnosti i uspeha – Dan Evrope, Evropa je naša kuća. Sa druge strane svakog 8.maja bi trebalo podsećati Rusiju da ona nije bila sama u borbi protiv nacizma. Amerika je sa Ujednjinim Kraljevstvom Sovjetski Savez pomogla sa preko 150 milijardi dolara, dok su bombe padale na London, Čerčil je poslao 200 aviona Sovjetima. Bez pomoći Amerike Sovjetski Savez bi bio pregažen. Danas se oni, Rusi, koji su primili pomoć bez presedana žale što se Ukrajini pomaže da se odbrani. Pitanje je da li su Amerikanci pomagali Rusima da što više izginu protiv Nemaca, kako ruska propaganda danas tvrdi u slučaju Ukrajine.