Foto: msp.gov.rs

Austrija jedan od najsnažnijih partnera Srbije u okviru EU

Vesti Autor: M.S. | 14:36 Utorak, 11 06 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić istakao je danas, u telefonoskom razgovoru sa ministrom inostranih i evropskih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom, da Srbija pridaje veliku važnost daljem razvoju svestranih odnosa sa Austrijom, koju smatramo jednim od naših najsnažnijih partnera u okviru Evropske unije.

Đurić je podvukao spremnost srpske strane na produbljivanje političkog dijaloga na svim nivoima i nastavak unapređenja bilateralne saradnje.

On je upoznao sagovornika sa trenutnim stanjem u dijalogu Beograda i Prištine, kao i zabrinjavajućim položajem Srba na Kosovu i Metohiji, koji su jednostranim aktima Prištine, konstantno izloženi pritiscima, prinudama i nepodnošljivim životnim uslovima.

Šef srpske diplomatije je naglasio i da je podrška Austrije, kao države koja se smatra jednim od predvodnika po pitanju zalaganja za temu proširenja u okviru EU, za Srbiju kao zemlju kandidata od velikog značaja u našoj evropskoj perspektivi.

U tom kontekstu, Đurić je izdvojio Grupu „Prijatelji Zapadnog Balkana“, osnovanu na austrijsku inicijativu, u kojoj se okupljaju države članice koje se zalažu za brži proces pristupanja našeg regiona Evropskoj uniji.

Ministar je, imajući u vidu sastanak šefova diplomatija Zapadnog Balkana sa ministrima spoljnih poslova ove grupe kasnije ovog meseca, čiji je Austrija domaćin, zahvalio Šalenbergu na pozivu za učešće i izrazio očekivanje da će tokom predstojećeg susreta imati priliku za zajedničko razmatranje perspektiva proširenja saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.