Foto: kc.org.rs

Beogradski nadbiskup postaje KARDINAL!

Vesti Autor: K.C. | 20:30 Nedelja, 06 10 2024 Foto: kc.org.rs

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja danas je na sajtu Vatikana objavio listu budućih kardinala.
On je saopštio da će 8. decembra imenovati 21 novog kardinala, među kojima je i beogradski nadbiskup Ladislav Nemet, koji je osmi na listi.

Na listi su i budući kardinali iz Perua, Argentine, Ekvadora, Čilea, Japana, Filipina, Brazila, Obale Slonovače, Alžira, Indonezije, Irana, Italije, Kanade i Srbije.

Kako se navodi na sajtu Beogradske nadbiskupije, Nemet će biti prvi kardinal u istoriji katoličke crkve u Srbiji.

Ladislav Nemet je rođen 1956. godine u Odžacima u Srbiji. Papa Benedikt XVI ga je 2008. godine imenovao za biskupa Zrenjaninske biskupije, a papa Franja ga je 2022. imenovao za beogradskog nadbiskupa.

Govori mađarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski jezik.

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je čestitku Ladislavu Nemetu, u kojoj je istakao da je sticanje zvanja kardinala priznanje i za Beogradsku nadbiskupiju, ali i za Beograd i čitavu Srbiju.

Od posebne je važnosti što je ono stiglo u godini u kojoj smo zajedno proslavili stotu godišnjicu Beogradske nadbiskupije i dodatni je motiv za dalje produbljivanje odnosa Republike Srbije i Rimokatoličke crkve, za unapređenje hrišćanskih vrednosti, međusobnog razumevanja i tolerancije, kao temeljnih principa na kojima je sazdano naše društvo i civilizacijski krug kome pripadamo“, navodi se u čestitki.