Foto: Pixabay

Bez ŠTRAJKA u školama od 16. oktobra - Sindikati PRIHVATILI ponudu Vlade

Vesti Autor: K.C. | 18:24 Utorak, 10 10 2023 Foto: Pixabay

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti odlučili su da prihvate predloženi dokument Protokola, koji je ponudila Vlada Republike Srbije. To znači da neće biti štrajka u školama koji je zakazan za 16. oktobar.

Sindikati su medijima uputili dopis naslovljen na Vladu Srbije:

„Nakon konsultacija sa odborima i članstvom dole potpisani reprezentativni sindikati su doneli odluku da prihvate predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Republike Srbije. Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima. Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti, a za dobrobit društva u celini. Smatramo da potpisivanjem ovog Protokola prestaju razlozi za pokretanje štrajka najavljenog za 16. oktobar 2023.“, navodi se u dopisu sindikata, u kojem od Vlade traže da ih obavesti o terminu potpisivanja protokola.

Prema nezvaničnim saznanjima, odluke da se prihvati ponuđeni protokol nisu donete jednoglasno.

U rukovodećim telima sva četiri reprezentativna sindikata koja su glasala bilo je onih koji su smatrali da ponudu treba odbiti, ali je većina ipak bila za to da se prihvati.

Jedan od učesnika pregovora sa predstavnicima Vlade kaže da su sindikalni lideri upozorili premijerku Anu Brnabić da štrajk može da se odmrzne ako se nova Vlada ogluši o ono što je obećano – da će Vlada Republike Srbije i reprezentativni sindikati nastaviti pregovore u toku 2024. godine, kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosečnom platom u Republici Srbiji do 1. januara 2025. godine, izmenom uredbe o koeficijentima ili povećanjem cene rada.

Kako se navodi u konačnoj verziji ponuđenog protokola, Vlada se obavezuje da će pored planiranog povećanja plate zaposlenima u prosveti od januara 2024. za 10 odsto, izvršiti izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i povećati uvećanje koeficijenta odeljenjskom starešini sa četiri na sedam odsto.

Ovo povećanje čini finansijski efekat od oko 2,4 milijarde dinara bruto u 2024. godini i započeće od obračuna januarske plate.

U predlogu protokola piše i da će Vlada izvršiti izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i povećati uvećanje koeficijenta po osnovu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika – za pedagoškog savetnika pet odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika sedam odsto, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto od osnovne plate i za visokog pedagoškog savetnika 12 procenata.

Finansijski efekat ovog uvećanja iznosi oko 70 miliona dinara u bruto iznosu u 2024. godini i započeće od obračuna januarske plate.

U predlogu stoji i da će se u 2024. godini, u konsultacijama sa reprezentativnim sindikatima, izvršiti izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i povećati koeficijenti za zanimanja od koeficijenta 9,32 (portir, čuvar, kurir, domar… II stepen stručne spreme) do koeficijenta 9,36 (administrativni, finansijsko – knjigovodstveni radnik… IV SSS) i koeficijent za domara i kuvara (sa V SSS) 9,38.

Dodaje se da će Vlada u oktobru doneti zaključak da se da saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za radna mesta sa 30 odsto i više norme, koja su upražnjena zaključno sa 31.12.2020. godine.

Prošle nedelje predstavnici reprezentativnih sindikata imali su sastanak u Vladi Srbije. Kao plod tog razgovora Vlada Srbije predložila je sindikatima protokol na potpisivanje u kome je navedena dinamika povećanja plata, ali i povećanje naknade za starešinstvo, kao i povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju u školama.