Foto: srbija.gov.rs

Bezbednost dece i učenika u školama prioritet MUP-a

Vesti Autor: M.S. | 13:20 Petak, 06 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu potpisali su danas na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Protokol o saradnji i nastavku sprovođenja projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvoˮ.

Dačić je tom prilikom poručio da je bezbednost dece i učenika u školama prioritet MUP-a i da zato mora da se kroz informativne i edukativne radionice podiže svest o posledicama koje izaziva nasilje i koji su to načini podrške ukoliko bi eventualno došlo do njega.

On je istakao da je neophodno edukovati decu da znaju da prepoznaju nasilje i da ne tolerišu loša ponašanja i diskriminacije, kao i da nauče da nenasilno reše konflikte u kojima se mogu naći.

Prema njegovim rečima, važno je da deca razvijaju empatiju i da znaju kada i kako treba pomoći drugu ukoliko se nađe u nevolji.

Potpredsednik Vlade je rekao da je bezbednost učenika izuzetno širok pojam koji podrazumeva sticanje znanja učenika i podizanje njihove svesti o bezbednom učešću u saobraćaju i saobraćajnoj kulturi.

O tim temama moramo govoriti često i o tome će ih učiti policijski službenici kroz radionice projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Važno je da deca imaju poverenje u policajce, koji će uvek biti tu da pomognu deci i roditeljima, poručio je on, podsetivši na to da je svakog dana oko 2.400 policajaca posvećeno bezbednosti u školama.

Đukić Dejanović je istakla da ovaj projekat predstavlja značajnu sistemsku aktivnost, kao i da se samo sinergijom može povećati bezbednost dece.

Ona je ovom prilikom zahvalila policajcima i vatrogascima koji će kroz interaktivne metode učenja unaprediti veštine i znanja učenika u svim oblastima koja se tiču njihove bezbednosti.

Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete će nastaviti da unapređuje sistem zaštite dece od nasilja i da osnažuje zaposlene u sistemu obrazovanja za realizaciju preventivnih aktivnosti i jačanja vaspitne uloge škole.

Bratu je izjavio da je impresivno to što je do sada skoro 450.000 osnovaca u Srbiji učestvovalo u aktivnostima u okviru ovog projekta i što je održano gotovo 35.000 radionica.

Ključna poruka jeste da je policija deo nas i da je tu da nas štiti, rekao je on i dodao da je Misija OEBS-a u Srbiji spremna da nastavi da pruža podršku i u narednom periodu.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta Zoran Đurđević izjavio je da projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvoˮ predstavlja projekat od nacionalnog značaja.