Foto: mup.gov.rs

Održana akademija povodom Dana i 15- godišnjice osnivanja Sektora za vanredne situacije

Vesti Autor: M.S. | 08:45 Petak, 20 09 2024 Foto: mup.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je na svečanoj akademiji povodom Dana i 15- godišnjice osnivanja Sektora za vanredne situacije, da su njegovi pripadnici svojom hrabrošću i efikasnošću, kao i brzim reagovanjem u vanrednim situacijama, stub sigurnosti države i oslonac njenim građanima.

Dačić je, na svečanosti održanoj u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, istakao da je Sektor za vanredne situacije, čije osnivanje je 2009. godine podržao na predlog Predraga Marića, prvog načelnika tog sektora, postao oslonac građanima i državi u vanrednim situacijama, što dokazuje 31.201 spaseni život.

Formiranje Sektora je od vitalnog značaja za Srbiju. Nema boljeg sektora u regionu nego što je naš, naveo je Dačić, ocenivši da je pre 15 godina doneta dobra odluka da se ovaj sektor formira u okviru MUP-a zbog neophodne logističke podrške drugih jedinica u policiji, poput Helikopterske jedinice.

Prema njegovim rečima, od formiranja Sektora, koji je postao simbol hrabrosti, stručnosti i solidarnosti, njegovi pripadnici suočavali su se sa brojnim izazovima, od poplava i požara do pandemije.

Vaša sposobnost da se brzo mobilišete, organizujete i reagujete u vanrednim okolnostima izazvanim prirodnim nepogodama, tokom hemijskih akcidenata ili drugih nesreća, predstavlja stub sigurnosti naše zemlje, naglasio je potpredsednik Vlade.

On je ukazao na to da pripadnici Sektora za vanredne situacije i daleko van granica naše zemlje iskazuju hrabrost, humanost i znanje, dodavši da je njihova sposobnost da se organizuju, da rade kao tim i pruže pomoć svima kojima je najpotrebnija, nešto što svi duboko cenimo.

Potpredsednik Vlade je istakao da je Sektor, zahvaljujući svojim pripadnicima, postao uzor drugim institucijama, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

On je predočio da učestale prirodne katastrofe izazvane klimatskim promenama zahtevaju brzinu i efikasnost zbog čega je neophodno jačanje kapaciteta, kao i rad na prevenciji kako bi u svakoj vanrednoj situaciji bili spremni.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova će se maksimalno zalagati za najbolje uslova rada i profesionalni status pripadnika tog sektora.

On je ukazao i na važnu ulogu dobrovoljnih vatrogasnih društava u sistemu zaštite i spasavanja, posebno u kontekstu vanrednih situacija, koji aktivnim učešćem pomažu profesionalnim pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

Potpredsednik Vlade je poručio da će se u narednim godinama zalagati za sistemsko rešavanje položaja pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava.

V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da su najvažniji resurs tog sektora njegovi pripadnici, koji poseduju najlepše ljudske osobine i veliki patriotizam koji pokazuju svakodnevno.

On je ukazao i na značaj saradnje i podrške koje vatrogascima- spasiocima pružaju i drugi pripadnici MUP, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naveo je da je počela sa radom Vatrogasno-spasilačka jedinica u Futogu, kao i da je u planu otvaranje vatrogasne stanice u Sremskoj Kamenici, pri čemu je posebno istakao značaj formiranja Regionalnog centra za vanredne situacije sa sedištem u Novom Sadu.

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana SVS, u znak zahvalnosti za podršku Sektoru premijeru Srbije Milošu Vučeviću uručena je ikona Belog anđela, koju je primio njegov izaslanik Nikola Banjac.

Tom prilikom, Dačiću je uručena posebna plaketa za podršku u opremanju i jačanju Sektora za vanredne situacije, a Zlatna plaketa uručena je gradonačelniku Novog Sada.

Zlatne plakete Sektora za vanredne situacije dobili su i vođa Vatrogasno-spasilačke grupe u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Čačak Nikola Matović i komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Dragan Miković za ispoljenu hrabrost, humanost i samopožrtvovanje u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od elementarnih i drugih nesreća.