Foto: fb/Aleksandar Vučić

Bliska saradnja Srbije i Francuske u svim sferama društvenog života

Vesti Autor: M.S. | 07:08 Petak, 30 08 2024 Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić iskazao je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu zahvalnost na podršci te zemlje evropskom putu Srbije, kao i na sve većem nivou investicija iz Francuske i sve bližoj saradnji u svim sferama društvenog života.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u Palati Srbija rekao da je imao duge razgovore sa predsednikom Francuske o svim važnim strateškim pitanjima, kako bilateralne saradnje, tako i našeg puta ka EU, ali i strateških odnosa u svetu i Evropi u celini.

Predsednik je iskazao zahvalnost francuskom predsedniku na tome što je došao u Srbiju i što je još jednom pokazao poštovanje prema građanima Srbije i prema srpskom narodu.

On je naglasio da je kroz potpisane sporazume obuhvaćena saradnja u namenskoj industriji, vojno-tehničkoj saradnji, veštačkoj inteligenciji, IT sektoru, inovacijama, startapima, nuklearnoj energiji, kritičnim sirovinama, auto-industriji, aeronautici, u oblasti letećih automobila, prečistača otpadnih voda, upravljanja postrojenjima, obrazovanju, kao i za učenje francuskog jezika u školama, saradnji univerziteta i u zdravstvu.

-Obavezujemo se da ćemo izgraditi veliku onkološku bolnicu ili institut za onkologiju, što će biti značajno za naše građane u borbi protiv kancera, istakao je on.

Vučić je ocenio da je za Srbiju velika vest kupovina 12 francuskih višenamenskih aviona „rafalˮ i naveo da je ugovor koji je potpisan sa francuskim proizvođačem, a koji uključuje kompletan pomoćni logistički paket, rezervne motore i druge delove, vredan 2,7 milijardi evra.

Predsednik Srbije je napomenuo da će 12 novih aviona doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, izrazivši uverenje u dobru saradnju vojski dveju zemalja u budućnosti.

Makron je poručio da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU potrebna jaka Srbija, dok je Srbiji potrebna jaka i suverena EU, kako bi branila njene interese.

On je rekao da se vratio u Srbiju kako bi videli kako zajednički dve zemlje mogu da nastave dalje, dodavši da se u poslednjih pet godina puno napredovalo i promenilo, uprkos situaciji na međunarodnoj sceni.

-U poslednjih pet godina odnosi dveju zemalja i partnerstvo doživeli su novi uzlet. Tu je naša ekonomska saradnja, a francuska preduzeća dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su Beogradski metro, modernizacija Aerodroma „Nikola Teslaˮ, ukazao je predsednik Francuske.

Prema njegovim rečima, Francuska agencija za razvoj, koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine, izdvojila je gotovo 600 miliona evra i planira i dalje da razvija svoju aktivnost u Srbiji.

Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološko-energetskoj tranziciji u Srbiji. Današnji sporazumi su veoma važni za sve to, rekao je Makron.

On je naveo i da je razmena dveju zemalja u oblasti kulture i intelektualnih delatnosti takođe doživela novi uzlet i podsetio na to da je Francuska bila počasni gost na Beogradskom sajmu pre nekoliko meseci.