Foto: tw/dariodangelo91

Borelj: NEMA DOGOVORA dve strane - Vučić prihvatio predloge, Kurti nije

Vesti Autor: K.C. | 16:48 Ponedeljak, 21 11 2022 Foto: tw/dariodangelo91

Posle mnogo sati razgovora Beograd i Priština danas u Briselu nisu došli do dogovora, izjavio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.

On je najavio da će infrormisati kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se, napominje, posebno odnosi na Prištinu.

Beograd i Priština nisu uspeli da postignu dogovor o registarskim tablicama, saopštio je Žozep Borelj nakon razgovora u Briselu, u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Borelj je izjavio da je Vučić prihvatio predloge, dok Aljbin Kurti nije.

Istakao je da očekuje da Priština odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica, a da Beograd ne izdaje nove.

"Mislim da postoji značajna odgovornost za neuspeh današnjih razgovora i za svaku eskalaciju i nasilje koji bi se mogli dogoditi na terenu u narednim danima. Rekao sam obema stranama da ne možemo nastaviti ovako, začarani krug kriza i rokova mora da se prekine. Obojica su izabrani lideri sa snažnim mandatom, očekujem da pokažu lidersku ulogu i normalizuju odnose, kako bi mogli da nastave svojim evropskim putevima", rekao je Borelj.

Kako se navodi, izostanak dogovora znači, prema njegovim rečima, da treba izvući neke zaključke o tome kako se vode razgovori.

"Informisaću svoje kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo. To je posebno negativan politički signal", naglasio je šef evropske diplomatije. 

Borelj je poručio je da će dijalog Beograda i Prištine držati visoko na svojoj agendi.

Predsednik Vučić je posle sastanka izjavio da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor i da je srpska strana bila potpuno konstruktivna.

Predsednik  Srbije će se obratiti građanima večeras u 19 časova, saznaje RTS.