Foto: ig/buducnostsrbijeav

NEUSPEŠNI razgovori u Briselu! Kurti sve odbio!

Vesti Autor: K.C. | 14:21 Četvrtak, 14 09 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Završeni razgovori delegacija Beograda i Prištine u Briselu, uz posredovanje Žozepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljne poslove i Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je odmah posle sastanka rekao da su sastanci neuspešno završeni.

– Neuspešno završeni razgovori u smislu pronalaženja jasnog puta ka noramlizaciji odnosa. Svi imamo svje predloge, na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo i sastanak je okončan – rekao je Vučić posle sastanka.

Prema njegovim rečima, jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO, a da Srbija ne beži od svojih obaveza.

Posle sastanka, predsednik Srbije je rekao da je izneo podatke o incidentima na Kosovu i da u poslednja dva meseca imamo 50 odsto više incidenata „pod Kurtijem“ nego u najgoroj godini  u vreme bilo koga drugog na vlasti na KiM. Na to je ukazano na sastanku, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara šta je podrazumevao kompromisni predlog EU koji je Srbija prihvatila, on je odgovorio da je to da se najpre razgovara o formiranju ZSO kako bi se videlo ima li tu kredibilnog procesa ili ne, ako ga ima paraleno sa tim bismo krenuli da radimo na našim obavezama.

Predsednik Srbije je naveo da se razgovaralo o situaciji na severu KiM, da je ukazao na to koliko smeta svakodnevno šikaniranje i hapšenej Srba, da je pokrenuto pitanje eksproprijacije i ilegalne eksproprijacije i pitanje takozvane evikcije odnosno iseljavanja Srba iz njihovih institucija i mesta gde rade. On ne veruje da je tu postignut napredak.

Upitan da li je bilo reči o izborima na severu, on je naveo da je rekao da će dati sve od sebe da razgovara sa Srbima da učestvuju na izborima ako albanski gradonačelnici podnesu stavke. „Sad je bezveze pričati o tome“, naveo je on.

Na pitanje da li su se on ili Kurti oko bilo čega saglasili, odnosno ima li ikakve pozitivne stvari, odgovorio je da ne može da govori na taj način i da je uvek bolje razgovarati.

„Nismo se dogovorili oko suštinskih stvari o kojima smo danas razgovarali i ima stvarnu važnost. Nema sumnje da smo se saglasili oko nečega ali ne oko suštine“, kazao je Vučić.

Na pitanje da li je za njega pokretanje peticije za smenu gradonačelnika sa severa prihvatljivo, odgovara da je najbolje ići na ostavke jer je procedura oko peticija tako napravljena da se izbegnu izbori, te da je po njoj potrebno 118 dana da bismo došli do trenutka raspisivanja izbora.

Podsetimo, glavna tema današnjih ragovora bila je primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, koji su Kurti i Vučić dogovorili 18. marta u Ohridu, ali i deeskalacija situacije na severu Kosova koja, između ostalog, podrazumeva povlačenje kosovske specijalne policije iz četiri srpke opštine i održavanje novih lokalnih izbora u tim opštinama. Nakon toga bi trebalo ući u proces osnivanja Zajednice srpskih opština.

Očekuje se obraćanje Borelja medijima, što bi trebalo da učine i Vučić i Kurti.