Foto: unsplash.com

Brnabić u radnoj poseti Severnoj Makedoniji, počeo sastanak sa Kovačevskim

Vesti Autor: K.C. | 10:09 Sreda, 18 05 2022 Foto: unsplash.com

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije stigla je u Skoplje i započela radnu posetu Severnoj Makedoniji.  Premijerki je priređen zvaničan doček ispred Vlade Severne Makedonije, a nakon toga počeo je sastanak dveju delegacija, koje predvode premijerka Srbije i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Dalji razvoj prijateljskih odnosa, dogovor o trećoj zajedničkoj sednici, inicijativa Otvoreni Balkan, bilateralna saradnja, trgovinska razmena dve zemlje i železnički projekat Budimpešta - Beograd - Skoplje su teme današnjeg sastanka.

Ovo je prvi bilateralni susret Brnabićeva sa novim premijerom Severne Makedonije, gde će između ostalog prisustvovati i otvaranju samita Makedonija 2025, regionalnog skupa koji svake godine okupi više od 250 učesnika i služi kao platforma za razmenu znanja, najnovijih svetskih trendova u poslovanju, investicije, tehnološke inovacije, povezivanje organizacija i inspirisanje promena u jugoistočnoj Evropi.

U fokusu ovogodišnjeg samita su digitalizacija i razvoj digitalnih veština, regionalne i globalne teme, a Brnabić će učestvovati na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje".

Samitu svake godine prisustvuju državni zvaničnici, kompanije koje posluju u regionu, članovi diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, kao i članovi akademske zajednice civilnog društva. Ovogodišnji samit počinje danas i trajaće do 19. maja, a zatvoriće ga predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Premijerka Brnabić četvrti put boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, a poslednji put je bila u julu prošle godine, kada je učestvovala na Prespa Forumu u Ohridu, koji okuplja lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU.