Foto: mit.gov.rs

CERN od danas korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Vesti Autor: M.S. | 15:37 Subota, 09 12 2023 Foto: mit.gov.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i šef Odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Enrika Porkari potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže u Državnom data centru u Kragujevcu.

Potpisivanjem ovog Memoranduma Srbija postaje deo Globalne računarske mreže CERN-a, odnosno u Državnom data centru u Kragujevcu će biti uspostavljeno čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u, rekao je Jovanović.

On je objasnio da na ovaj način Srbija postaje jedna od sedam zemalja u Evropi i 10. zemlja na svetu koje su deo Globalne LHC računarske mreže, gde se obrađuju primarni podaci sa fizičkih eksperimenata u CERN-u i gde se podaci dalje čine dostupnim svetskoj naučnoj zajednici.

Prema njegovim rečima, to je ujedno i prilika da se u okviru naučne zajednice u Srbiji razviju i profilišu stručnjaci koji će raditi sa podacima nuklearnih istraživanja i imati mogućnost da sarađuju sa oko 5.500 naučnika iz 240 instituta iz 54 zemlje širom sveta.

Ministar je podsetio na to da Državni data centar u Kragujevcu poseduje sertifikat, prema standardu EN50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka – sertifikat za klasu 4.

Nakon što su doneli odluku da u Kragujevcu svoju opremu i podatke na komercijalnoj osnovi čuvaju najveći svetski IT giganti poput Oracle, IBM i Huavei, od danas i CERN postaje korisnik Državnog data centra - svojevrsne ikone digitalizacije u Srbiji, istakao je Jovanović.

Begović je ocenila da je ovo sjajan dan za Srbiju i za naučnike u njoj, pošto naša država postaje jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika.

Bićemo deo informacione podrške eksperimentima koji se odvijaju u CERN-u, podvukla je Begović i dodala da će Državni data centar postati „Tier-1“ centar CERN-a i omogućiće proširenje kapaciteta u smislu čuvanja obrade i analize podataka koji se generišu tokom eksperimenata u CERN-u.

Ona je istakla da, pored toga što direktno postajemo deo procesa istraživanja, naši IT stručnjaci će dobiti nova znanja vezana za upravljanje jednim kompleksnim informatičkim sistemom i omogućiće da dobijemo novu generaciju stručnjaka koji će ovo znanje moći da primene i na druge oblasti nauke.

Porkari je istakla da je od 2019. godine, kada se Srbija priključila CERN-u, načinjeno mnogo koraka ka jačanju partnerstava između naučnika i inženjera iz Srbije i CERN-a, dodavši da vide mnogo oblasti u kojima je došlo do napretka.

Ona smatra da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju još jedan korak u jačanju ove saradnje i da se raduju što će ukazati dobrodošlicu Srbiji u WLCG, kao i tome što će naša zemlja biti mesto okupljanja za čuvanje naučnih podataka, kako srpske naučne zajednice, tako i one na svetskom nivou.