Foto: srbija.gov.rs

Cilj Prištine proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta na KiM

Vesti Autor: M.S. | 21:32 Ponedeljak, 04 09 2023 Foto: srbija.gov.rs

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je danas da se nastavlja teror Prištine, kojim diriguje Aljbin Kurti, koji želi da zaposedne srpske objekte na severu i protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

U saopštenju se navodi da je grupa osoba, predvođenih Kurtijevim emisarom, tzv. zamenikom ministra Radoicom Radomirovićem, danas upala u četiri srpske stambene zgrade u Lešku i Sočanici, u kojima žive majke sa malom decom, socijalno ugroženi i penzioneri, kojima su zapretili nasilnim iseljavanjem i da će, ukoliko se ne isele, imati problem s policijom.

Reč je o zgradama koje su građene sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalne samouprave, koje nemaju nikakve veze sa Prištinom, niti Priština ima pravo da njima raspolaže.

Stanovnici ovih zgrada, koji poseduju rešenja o stanovanju, uznemireni su ovakvim postupanjem Kurtijevih emisara, i nema sumnje da bi svaki pokušaj njihovog iseljavanja doveo do novih tenzija i krize na severu KiM i eskalacije situacije, što Beograd i Srbi nikako ne žele.

Ističemo da je ista ova grupa Kurtijevih bandita sinoć upala i u neuseljenu zgradu u Leposaviću, takođe građenu sredstvima Kancelarije za KiM, gde su zamenili brave i preoteli imovinu.

O ovim neovlašćenim upadima u posed odmah smo obavestili i međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

Srpski narod na severu KiM samo želi da živi u miru na svom kućnom pragu sa komšijama Albancima, ali je očigledno da Prištini takav scenario ne odgovara zbog čega svakodnevno povlači poteze koji nisu u duhu deeskalacije, dodaje se u saopštenju.