Foto: srbija.gov.rs/Emilija Jovanović

Dalje unapređivanje saradnje Srbije i RS u oblasti energetike

Vesti Autor: M.S. | 09:18 Četvrtak, 04 07 2024 Foto: srbija.gov.rs/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Banjaluci sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem o produbljivanju saradnje u oblasti rudarstva i energetike.

Đedović Handanović je navela da je energetika i na Svesrpskom saboru prepoznata kao oblast od krucijalnog značaja za dalju saradnju i povezivanje Srbije i Republike Srpske.

Ona je ukazala na to da je, u cilju konkretizovanja daljih koraka, izrađena mapa puta za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i Republike Srpske kroz, između ostalog, bolje povezivanje gasovodima i hidroelektranama, kao i realizaciju zajedničkih projekata.

Prema njenim rečima, iskorišćavanjem zajedničkih potencijala možemo prevazići izazove koje imamo u energetskom sektoru u smislu dekarbonizacije i energetske tranzicije.

Ona je podsetila na to da je na prethodnom sastanku postignut dogovor da se obnovi rad zajedničkog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske, čija uloga je da prati realizaciju postojećih projekata i predlaže nove.

Ministarka je, govoreći o izgradnji HE Buk Bijela, rekla da se nastavljaju razgovori sa Crnom Gorom oko ovog projekta i da će biti završene sve studije koje su neophodne da bi se taj projekat nastavio.

Prema njenim rečima, dogovoreno je i da se intenzivira saradnja između energetskih preduzeća Srbije i Republike Srpske, što je važno zbog novih zajedničkih projekata u oblasti OIE, unapređenja mreže i veće sigurnosti snabdevanja, ne samo strujom, već i gasom.

Tokom sastanka bilo je reči i o nastavku gasifikacije u Republici Srpskoj izgradnjom magistralnog gasovoda i pripremi tehničke dokumentacije, kao i o načinima za proširivanje delatnosti postojećih zajedničkih energetskih preduzeća kako bi iskoristila pun potencijal.

Pričaćemo i sa Federacijom Bosne i Hercegovine kako bismo definisali koji projekti mogu sve zajedno da nas učine energetski sigurnijim, istakla je Đedović Handanović.

Ministri su postigli saglasnost da će nastaviti da razmenjuju iskustva i prakse po pitanju realizacije direktiva i propisa Evropske unije, posebno onih koje se sprovode kroz Energetsku zajednicu.

Đokić je istakao da je energetika stub razvoja zajedničkih aktivnosti u narednom periodu i dodao da je u planu izrada glavnog projekta za magistralni gasovod od Bijeljine do Novog Grada.