Foto: srbija.gov.rs

Sveobuhvatna saradnja Srbije i Kine u oblasti energetike

Vesti Autor: M.S. | 10:55 Četvrtak, 21 12 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa zamenikom ministra prirodnih resursa NR Kine Džuanom Šaoćinom o saradnji i projektima u sektoru rudarstva, obnovljivih izvora energije i povezivanju obrazovnih i naučnih institucija dveju zemalja.

Đedović Handanović je tom prilikom iskazala zahvalnost Narodnoj Republici Kini na sveobuhvatnoj političkoj i ekonomskoj saradnji i strateškom partnerstvu u rudarskom sektoru, koje daje odlične rezultate.

Ona je ukazala na to da je „Ziđin majning grupa” od dolaska u Srbiju, pa do kraja novembra ove godine, sačuvala radna mesta i povećala broj zaposlenih na više od 7.000, što je od velikog značaja za celu istočnu Srbiju.

Prema njenim rečima, nakon mnogo godina rekonstruisana je i proširena topionica u Boru, koja obezbeđuje veću proizvodnju, kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada u Srbiji.

Želimo da razvijamo održivo rudarstvo primenjujući inovativna i tehnološki najsavremenija rešenja i zbog toga su nam potrebna najbolja svetska iskustva, poručila je ministarka.

Đedović Handanović je podsetila na to da su pre nekoliko meseci u Kini potpisani memorandumi o razumevanju sa kineskom „Ziđin majning grupom” o novim ulaganjima.

Srbija će se, zahvaljujući novom investicionom ciklusu od čak 3,8 milijardi dolara, svrstati među najveće proizvođače bakra u Evropi i vodeće proizvođače zlata, ukazala je ona.

Takođe, kako je dodala, „Ziđin majning grupa” će izgraditi solarnu elektranu kapaciteta 300 MW za svoje potrebe, čime će se obezbediti sinergija rudarstva i obnovljivih izvora energije i bolja zaštita životne sredine.

Ministarka je istakla zainteresovanost kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables” za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije u Srbiji, posebno zelenog vodonika, koji predstavlja budućnost svetske energetike.

Ova kompanija sa našim strateškim partnerima iz „Ziđin majning grupe” razmatra izgradnju hibridnog postrojenja – solarne i vetroelektrane, koja bi proizvodila zeleni vodonik, što bi „Ziđinu” omogućilo smanjenje troškova, objasnila je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, planirana su ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije za proizvodnju energije vodoničnim gorivom.

Ona je predočila da bi tim projektom Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta.

Resorno ministarstvo, kako je napomenula, neguje odličnu saradnju sa univerzitetima i naučnim institutima u Srbiji i postoji zainteresovanost za povezivanje sa akademskim i stručnim zajednicama iz Kine u prenošenju najboljih praksi.

Radimo na novoj strategiji razvoja rudarstva i u tom procesu postoji prilika da više razmenjujemo iskustva u održivosti rudarstva, eksploataciji mineralnih resursa i sinergiji sa obnovljivim izvorima energije, objasnila je ministarka.

Šaoćin je, konstatujući da dve zemlje razvijaju duboko i sadržajno prijateljstvo, istakao da je za Kinu veoma važan razvoj rudarstva, uz poštovanje standarda životne sredine i interesa društvene zajednice.

Trudimo se da razvijamo rudarski sektor korišćenjem savremenih tehnologija i opreme. Saradnja naše dve zemlje ne treba da se ograničava samo na rudarstvo, već treba da se dalje razvija i u OIE, razmeni naučnika i istraživača, saradnji univerziteta, ponovio je on.

Zamenik ministra prirodnih resursa NR Kine rekao je da ta zemlja u poslednje vreme aktivno radi na izgradnji zelenih rudnika, kakav je i „Čukaru Peki” u Srbiji, ali i zelenih gradova.