Danas SPC slavi Svetog Ignjatija Bogonosca

Vesti Autor: K.C. | 06:21 Utorak, 02 01 2024

SPC danas proslavlja Svetog Ignatija Bogonosca, a ovo je ujedno i prva krsna slava u novoj kalendarskoj godini.

Ignjatije Bogonosac, poznat još i kao Ignjatije Antiohijski, je hrišćanski svetitelj. Bio je treći po redu patrijarh Antiohijske crkve. Nazvan je Bogonoscem zato što ga je Isus Hristos držao u rukama dok je bio dete.

Ignjatije Bogonosac je bio učenik Svetog Jovana Bogoslova, zajedno sa Polikarpom, episkopom smirnskim.

Odlukom svetih apostola je postavljen za episkopa u Antiohiji. Dok je bio episkop ulagao je mnogo truda i napora u propovedanju pobožnosti. Prvi je uveo antifonski način pojanja u crkvi (pojanje za dve pevnice tako da kad pojanje na jednoj strani prestane na drugoj počinje). Prema hrišćanskoj tradiciji takav način pojanja se otkrio Svetom Ignjatiju među anđelima na nebesima.

Kada je car Trajan prolazio kroz Antiohiju na pohodu protiv Persijanaca, doznao je za Ignjatija, pozvao ga kod sebe i ubeđivao da prinese žrtvu idolima, pa će mu on dati zvanje senatora. Pošto nije prihvatio carev predlog Ignjatije je okovan i poslat u Rim, da bude bačen pred zveri. Posle dugog i teškog putovanja iz Azije preko Trakije, Makedonije i Epira, Ignjatije je stigao u Rim, gde je bačen pred lavove. Lavovi su ga rastrgli i pojeli, ostavivši samo nekoliko većih kostiju i srce. Pred zveri je bačen 106. godine.

Prema hrišćanskoj tradiciji veruje se da se Ignjatije Bogonosac javljao više puta iz raja i činio čuda pomažući sve do danas svakome ko ga priziva u pomoć.

Sveštenomučenik Ignjatije se slavi 29. januara i 20. decembra (po crkvenom kalendaru) a 2. januara i 11. februara po gregorijanskom kalendaru.
U decembru se praznuje prenos njegovih moštiju iz Rima u Antiohiju. Međutim kada su Persijanci zauzeli Antiohiju u 6. veku njegove mošti su ponovo vraćene iz Antiohije u Rim.

Za ovaj praznik se vezuju razni običaji i verovanja, a jedan od njih je da je Sveti Ignjatije Bogonosac Zaštitnik pravednika i onih koji stradaju zbog svojih ubeđenja i zato što su različiti od drugih.

Postoji običaj u nekim delovima Srbije da se na ovaj praznik prave kolači koji se poklanjaju deci. Prema predanju, na današnji dan se ne rade teški poslovi i ručni radovi, kao što je predenje, tkanje, šivenje.
Ponegde se ovaj dan, koji obiluje ritualnim radnjama, naziva i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić.
Neke porodice u Srbiji obeležavaju ovaj praznik kao slavu, a Svetog Ignjatija Bogonosca kao zaštitnika njihovog doma.