Danas su SVETI JOAKIM I ANA - Praznik posvećen roditeljima Bogorodice

Vesti Autor: K.C. | 07:28 Nedelja, 22 09 2024

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Sveti pravedni bogoroditelji Joakim i Ana. Ovaj praznik posvećen je roditeljima Bogorodice. Slavi se dan nakon Male Gospojine, praznika posvećenog rođenju Majke Božije.

Sveti Joakim je bio potomak cara Davida, a Ana prvosveštenika Arona. Bila je najmlađa Matanova kći i, kada je odrasla, udala se za Joakima u Nazaretu. U braku su bili pedeset godina, živeli pobožno i često odlazili u jerusalimski hram na molitvu.

Danonoćno su se molili da ih Bog obraduje i da na njima učini čudo kao nekada na Avramu i Sari, Zahariju i Jelisaveti, da im podari jdete. Posle određenog vremena, Ana je rodila kćerku i dala joj ime Marija. Njihova kćer je kasnije rodila Hrista, te su na taj način oni postali bogooci, to jest Bogopraroditelji.

Ovaj dan, omiljen u našem narodu, ima više imena. Zovu ga Jaćimana, Jaćimovdan ili Ćimijana, od narodnih imena Aćim i Ana.

Neke srpske familije slave ga kao krsnu slavu, a druge kao zavetni dan.

U spomen na svete starce, danas bi trebalo darivati nekoga ko ima manje od nas, skromno i bez gordosti, smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe.