Foto: Unsplash

"Dani SLOBODE" - Slavlje Beograda od 20. oktobra do 1. novembra

Vesti Autor: K.C. | 13:35 Utorak, 18 10 2022 Foto: Unsplash

Ovogodišnja manifestacija "Dani slobode" počeće čitanjem proglasa Grada Beograda na prvom času u prestoničkim osnovnim i srednjim školama, polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca i memorijalnim defileom u centru grada u četvrtak, 20. oktobra, a program će trajati do 1. novembra.

Žitelji i gosti glavnog grada biće u prilici da tokom deset dana trajanja festivala posete različite kulturno-umetničke programe kojima će biti obeleženi dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.
Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić juče je na konferenciji za medije u Starom dvoru poručila, da se ovom manifestacijom čuva sećanje na one koji su omogućili da kulturu stvaramo i negujemo u slobodi.

Reditelj i predstavnik omladine pozorišta "Dadov" Marko Čelebić najavio je da će u četvrtak u 11.00 svečani defile "Pobeda slobode" biti održan od Terazija do Palate "Albanija", a činiće ga kolona počasnog voda pitomaca Vojne akademije i zastavni vod predstavnika SUBNOR.

Prema najavi organizatora, od 21. oktobra ispred značajnih spomenika saveznika biće odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje. Beograđani će do 28. oktobra moći da posete neki od dramskih performansa koji će biti održani na više lokacija u gradu - Kalemegdanu, Avali, Knez Mihailovoj, Topličinom vencu... Takođe, posetioce očekuje i izložba "Zagonetni oslobodioci", koja će biti postavljena na Trgu republike od 19. oktobra do 1. novembra.
Festival će svečano zatvoriti predstava "Povratak u Beograd" 1. novembra od 13.00 časova na platou ispred Starog dvora, a tema ovog komada je Ivan Živaljević, prvi srpski oficir koji je posle 45 dana ofanzive ušao u Beograd.

Festival "Dani slobode" tradicionalno organizuje Grad Beograd, koji slavi dva datuma oslobođenja - 20. oktobar 1944. godine i 1. novembar 1918. godine.

Na plakatu koji ilustruje ovogodišnju manifestaciju "Dani slobode" prikazana je kamena ploča na ulazu u Groblje oslobodilaca Beograda, koje je izgrađeno 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja grada i po ideji Branka Bona.