Foto: fb/Ministarstvo kulture

Selaković - DEVEDESET MILIONA dinara za OBNOVU Hilandara

Vesti Autor: K.C. | 11:39 Sreda, 07 08 2024 Foto: fb/Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture Srbije je saopštilo da je Komisija za Hilandar Vlade Srbije održala sednicu na Svetoj Gori u manastiru Hilandar, a članovi ovog tela, kojim predsedava ministar kulture Nikola Selaković obišli su radove na obnovi manastira, jednog od najznačajnijih duhovnih i kulturnih sedišta srpskog naroda, i utvrdili da će do kraja godine biti završeni objekti postradali u požaru pre 20 godina.

Ministar Selaković je istakao da je objekat Dohije u potpunosti završen, a da će objekat Igumenarije, na kome je i izbio požar 2004. godine, do kraja godine biti završen kao poslednji segment obnove postradalog dela manastira i najavio da će zadatak u 2025. godini biti veliki projekat izgradnje riznice i depoa Svetog manastira Hilandar, kao i da do kraja sledeće godine očekuje početak radova.

„U toku ovih 20 godina Vlada je izdvojila 2.017.000.000 dinara, a 2021. godine donet je Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira, koji će omogućiti i naredne vrste radova, koji će predstavljati pečat današnje generacije kojoj pripadamo“, naglasio je Selaković.

Ministar Selaković je, ukazujući da je ovo mesto, gde se duže od 825 godina ne gasi kandilo, gde se moli na srpskom jeziku za našu otadžbinu i za naš rod pravoslavni, napomenuo da ozbiljnu podršku obnovi manastira Hilandar, kao i daljem razvoju samoga manastira, manastirske ekonomije, izgradnje riznice i čitavog kompleksa, daje predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada na čelu sa Milošem Vučevićem.

Ministar kulture je ukazao da je Komisija sa radošću konstatovala da su dosadašnji radovi sprovođeni na ozbiljno vredan, štedljiv i domaćinski način, te da je ovaj veliki zadatak koji je stajao pred našim narodom i našom državom došao do samog kraja.

Prema iznetim podacima do sada su obnovljeni: Konak iz 1814. godine, Veliki Konak, Beli Konak, Ulazna zona kao i da su završeni radovi na Trpezariji, izgrađen protivpožarni rezervoar sa hidrantskom mrežom, izgrađena i opremljena centralna kotlarnica, kao i kanalizaciona mreža sa kolektorom i sistemom za prečišćavanje otpadnih voda.

Vlada Republike Srbije je preko Ministarstva kulture u 2024. godini obezbedila 90 miliona dinara za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar.