Foto: srbija.gov.rs

Plansko uvođenje rodne perspektive u Berlinski proces ekonomski snaži region

Vesti Autor: B.O. | 16:48 Četvrtak, 19 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, političko i ekonomsko osnaživanje žena i sprečavanja nasilja nad ženama Tatjana Macura učestvovala je danas u Berlinu, u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj, na Forumu o rodnoj ravnopravnosti u okviru Berlinskog procesa.

Macura je na Forumu, koji je održan uz podršku GIZ-a i Fondacije „ Kvinna Till Kvinna“, navela da se rodna perspektiva uveliko uvodi i u zemlje Zapadnog Balkana i da je Vlada Srbije hrabro zauzela lidersku poziciju u ovoj sferi, odlučivši da u njenom novom sastavu bude i ministar zadužen za pitanja rodne ravnopravnosti i zaštitu ženskih ljudskih prava.

Ministarka je izrazila nadu da će naše komšije ovu pozitivnu praksu doživeti kao inspiraciju i motivaciju za čitav region i da će uskoro učiniti isto.

Ona je istakla i da za bolji položaj i zaštitu žena moramo graditi savezništva na više nivoa - sa muškarcima, sa realnim sektorom, medijima, organizacijama civilnog društva, kao i multisektorska i regionalna savezništva.

Macura je poručila i da se nada da će Forum o rodnoj ravnopravnosti postati stalna i nezaobilazna aktivnost u novoj dekadi Berlinskog procesa i da će plansko uvođenje rodne perspektive u Berlinski proces ekonomski osnažiti region.