Foto: ig/minrzs.gov.rs

Đorđe Mihailović sahranjen na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik

Vesti Autor: K.C. | 11:50 Četvrtak, 06 07 2023 Foto: ig/minrzs.gov.rs

Najdugovečniji i najomiljeniji čuvar Zejtinlika, čika Đorđe Mihailović, sahranjen je danas, u podne, po grčkom vremenu, odnosno u 11 po srpskom. 

Po njegovoj želji, počivaće u kripti pored oca Đure i dede Save, na srpskom vojnom groblju, koje su i oni za života čuvali. Jedan važan detalj obeležio je sahranu, čika Đorđa će pokrivati zemlja iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koju je doneo ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković.

Selaković je u ime Srbije, prisustvovao ispraćaju na večni počinak. Sahrani su prisustvovali i i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, i Mile Jelić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije.

Ministar Selaković je na put poneo tri tegle sa srpskom zemljom - iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Zemlja je simbolično prosuta u čika Đorđev grob.

Čika Đorđe je kako je želeo, sahranjen sa šajkačom, a ispraćaju čuvara Zejtinlika prisustvovali su predstavnici i naše i grčke Počasne garde, ali je dogovor da garda zemlje u kojoj je deda Đorđe rođen, 1. maja 1928. godine, ispali plotune.

Ordenje i odlikovanja Đorđa Mihailovića, na crvenim jastučićima nosili su gardisti Vojske Srbije, kao deo današnje povorke.

Poslednju počast odali su i predstavnici naše Ambasade u Atini i Konzulata u Solunu, kao i predstavnici Grčke i grada Soluna.

Troškove sahrane čuvara Zejtinlika, koji je preminuo u 96. godini, snosi država Srbija, odnosno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.