Foto: srbija.gov.rs

Dodeljene subvencije za energetsku efikasnost domaćinstava u Rakovici

Vesti Autor: M.S. | 18:27 Petak, 22 12 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Gradskoj opštini Rakovica ugovore građanima koji su dobili subvencije Ministarstva i lokalne samouprave za sprovođenje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Đedović Handanović je rekla da Rakovica prvi put učestvuje u programu, u okviru kojeg je za subvencije obezbeđeno 25 miliona dinara i dodeljeno 87 ugovora za energetsku sanaciju domaćinstava.

Ona je navela da je javni poziv i dalje otvoren, tako da građani Rakovice mogu još da se prijave.

Program energetske sanacije porodičnih kuća i domaćinstava, koji finansira Ministarstvo rudarstva i energetike, realizuje se, pored Rakovice, u još 10 gradskih opština u Beogradu, ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, do sada je u četiri opštine zaključeno više od 170 ugovora, od čega oko polovina u Rakovici.

Ministarka je najavila da će tokom sledeće nedelje biti potpisano još oko 80 ugovora na Zvezdari i Paliluli, a u toku su javni pozivi u Barajevu i Obrenovcu.

Bez uključivanja svih beogradskih opština u program Ministarstva, ne možemo postići strateški cilj da značajnije unapređujemo energetsku efikasnost u domaćinstvima i smanjimo potrošnju energije, objasnila je ona.

Đedović Handanović je zahvalila građanima što učestvuju u programu i na taj način se kao pojedinci uključuju u ostvarivanje ciljeva Srbije na putu energetske tranzicije.

Srbija, kako je navela, trenutno troši oko 3,5 puta više energije da proizvede istu jedinicu BDP u odnosu na evropski prosek, a cilj je da do 2030. godine značajno smanjimo potrošnju energije.

Prema njenim rečima, to nećemo uspeti bez učešća građana kroz programe kao što je ovaj, koji realizujemo u 131 lokalnoj samoupravi, niti bez aktivne uloge države, jer energetska efikasnost zahteva velika ulaganja.

Ona je naglasila da je maksimalan popust od 40 odsto za racionalno korišćenje energije iskoristilo čak 30 odsto domaćinstava u oktobru, i pozvala građane da nastave da koriste energiju na odgovoran način, kao i do sada.

Onima koji su najugroženiji pomogli smo da dobiju olakšice za račune za struju i gas, odnosno grejanje, tako da trenutno ovo pravo ostvaruje oko 160.000 građana, uključujući penzionere sa minimalnim penzijama, dodala je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala na to da štednjom energije građani ne samo što smanjuju svoje račune, nego i doprinose tome da imamo čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu i pomažu energetskom sistemu.

Ministarka je poručila da samo zajedno možemo da dođemo do velikih ciljeva, i pozvala jedinice lokalne samouprave da nastave da ulažu u ovu oblast, u čemu će ih resorno ministarstvo podržati.

Prema njenim rečima, u planu je da u naredne četiri godine subvencije za energetsku sanaciju dobije približno 50.000 domaćinstava.