Saobraćaj na oba koloseka u tunelu u Beogradu od 20. maja

Vesti Autor: M.S. | 16:19 Subota, 18 05 2024 Foto: mgsi.gov.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je danas da je železnički saobraćaj u tunelu od Pančevačkog mosta do Vukovog spomenika uspostavljen noćas u 01.17 časova na levom koloseku, a da se uspostavljanje saobraćaja na oba koloseka očekuje u ponedeljak, 20. maja, ujutru.

Vesić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, objasnio da se železnički incident dogodio na desnom koloseku, dodavši da se nemogućnost korišćenja jednog koloseka neće odraziti na broj polazaka BG voza jer vikendom inače saobraća manji broj vozova.

Ministar je naglasio da je Komisija za vanredne događaje sinoć izašla na teren, a da istragu vodi i tužilaštvo, preciziravši da je u teretnom vozu bilo ukupno 28 kola, od kojih je 27 otpremljeno noćas u Pančevo, a da su poslednja, koja su oštećena, izvučena iz tunela.

Prema njegovim rečima, situacija sa kompozicijom BG voza je komplikovanija i njeno izvlačenje iz tunela će se dogoditi danas.

Ekipe Srbijavoza noćas su pokušale da raskače kvačilo između slupanog dela i ostatka voza, ali nisu uspele. Očekuje se da će ta kompozicija biti izvučena prema Vukovom spomeniku danas pošto se lokomotiva, koja je uništena, iseče, objasnio je ministar.

On je podsetio na to da je ovo treći tunelski incident BG voza i da su se prethodna dva dogodila 5. novembra 1992. godine, kada je bilo poginulih, odnosno 2. maja 2013. godine, kada su povređena 22 putnika.

Vesić je rekao da će se sačekati izveštaj železničke Komisije za vanredne događaje, ali da prve informacije govore da je signal na kome je mašinovođa trebalo da stane bio ispravan i da je do nesreće došlo najverovatnije zbog ljudske greške.