Foto: srbija.gov.rs

Dodeljeni ugovori za energetsku sanaciju 125 domaćinstava u Prijepolju

Vesti Autor: B.O. | 08:52 Ponedeljak, 08 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije za energetsku efikasnosti i klimatske promene Maja Vukadinović uručila je juče u Prijepolju, sa predsednikom te opštine Dragom Popadićem, ugovore za energetsku sanaciju 125 domaćinstava koja su dobile subvencije države.

Vukadinović je tom prilikom rekla da je Ministarstvo rudarstva i energetike sa opštinom Prijepolje prošle godine izdvojilo ukupno 29 miliona dinara za subvencije kojima je podržano 125 domaćinstava, kojima su dodeljeni ugovori, da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene neefikasne kotlove ili ugrade solarne kolektore ili panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Pomoćnica ministarke je navela da je od ukupnog broja potpisanih ugovora kojim su predviđeni radovi na 137 mera, oko polovina je za zamenu fasade, 37 za zamenu prozora, 16 za ugradnju kotlova na pelet, 16 za ugradnju toplotnih pumpi i po 5 za izolaciju krovova i ugradnju solarnih panela.

Ona je dodala da se primenom mera energetske efikasnosti ostvaruju uštede energije, više vodi računa o kućnom budžetu, povećava komfor stanovanja, ali i smanjuju emisije štetnih gasova.

Vukadinović je dodala da je Ministarstvo sredinom maja potpisalo ugovor sa opštinom Prijepolje kojim je opredeljeno 26,3 miliona dinara za subvencije u ovoj godini, kao i da se raspisivanje javnog poziva za građane očekuje tokom leta.

Pozivam sve zainteresovane građane da se informišu i prijave. Od trenutka raspisivanja javnog poziva, ostavili smo period od najmanje 10 dana, do podnošenja prijava, kako bi se građani informisali o uslovima javnog poziva i prikupili dokumentaciju, rekla je Vukadinović i dodala da građani mogu da dobiju subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti ulaganja.

Pomoćnica ministarke je istakla da je ove godine opredeljeno 3,6 miliona dinara bespovratnih sredstava za energetski ugrožena domaćinstva u Prijepolju, koja mogu da dobiju subvencije i do 90 odsto vrednosti energetske sanacije.

Takođe, Vukadinović je u ime Ministarstva rudarstva i energetike, primila zahvalnicu povodom obeležavanja Dana opštine Prijepolje za doprinos unapređenju kvaliteta života građana i ekonomski razvoj kroz unapređenje energetske efikasnosti i stabilnosti snabdevanja električnom energijom.

Ona je ukazala na to da Ministarstvo intenzivno radi na uvođenju korišćenja obnovljivih izvora energije u toplanama širom Srbije.

Prema njenim rečima, u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, do sada je podržano napuštanje korišćenja fosilnih goriva i izgrađeno četiri nove toplane na biomasu u Priboju, Malom Zvorniku, Novom Pazaru i Majdanpeku.

Drago mi je što će se i Prijepolje uključiti u projekat kroz izgradnju dva nova kotla na biomasu, rekonstrukciju kompletne toplovodne mreže i zamenu svih 28 toplotnih podstanica. Time će se mazut kao glavni energent zameniti drvnom sečkom, što će imati pozitivan uticaj na kvalitet vazduha i životnu sredinu u Prijepolju, kao i na pouzdanije grejanje, napomenula je ona.

Pomoćnica ministarke je navela da kada je u pitanju modernizacija distributivne mreže, da su u toku najveće investicije koje se realizuju širom zemlje koje treba da omoguće pouzdanije i sigurnije snabdevanje za naše građane, kao i da je u proteklom periodu značajno unapređena srednjenaponska i niskonaponska mreža u Prijepolju.