Foto: tw/XLlFS

DRAMA u Francuskoj - EVAKUISANI Luvr i Versaj!

Vesti Autor: K.C. | 17:16 Subota, 14 10 2023 Foto: tw/XLlFS

Zbog dojave o bombi, evakuisan je Versajski dvorac u Parizu, javlja Figaro" pozivajući se na policijske izvore.

Dodaje se da je stigla anonimna dojava na sajt moncomishariat.fr., a dvorac će biti zatvoren do kraja dana.
Nešto ranije u toku dana, i čuveni muzej Luvr zatvoren je zbog pretnje bombom, prenela je francuska TV BFM pozivajući se na izvore iz policije.

Kako se navodi, policija je brzo stigla na lice mesta, oko podneva, a posetioci su hitno morali da napuste zgradu.

Informaciju o zatvaranju Luvra objavila je i uprava muzeja na Tviteru, pa će muzej ostati zatvoren do kraja dana.

Iz bezbednosnih razloga, Luvr je zatvoren za danas. Posetiocima koji su kupili karte biće nadoknađeni troškovi", istakli su iz Luvra.

Francuska je od petka uveče podigla nivo bezbednosti na najviši stepen, nakon ubistva učitelja Dominika Bernara, koga je nasmrt izbo mladić ispred gimnazije u Arasu. U tom incidentu, još tri osobe su teško povređene, uključujući napadača.

Fancuski predsednik Emanuel Makron je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se intenzivirale bezbednosne patrole u zemlji dan nakon što je u gradu Arasu 20-godišnji islamski ekstremista nasmrt izbo nožem učitelja lokalne gimnazije.

- Francuska je podigla bezbednosnu uzbunu na najviši nivo, nakon smrti nastavnika izbodenog nožem u srednjoj školi - izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin za TF1".
Makronov kabinet je saopštilo da će vojna mobilizacija biti sprovedena do ponedeljka uveče i da će trajati do daljeg uz redovne patrole u većim gradskim centrima i popularnim turističkim lokalitetima.

Kabinet francuskog predsednika je potvrdio da su francuske bezbednosne snage sprečile još jedan pokušaj napada" u drugom regionu, ne navodeći o kojem regionu je reč.

- Škola u Arasu je bila meta varvarskog islamističkog terorizma - rekao je Makron nakon posete školi, rekavši da je žrtva verovatno spasila mnoge živote" svojom hrabrošću u pokušaju da blokira napadača.