Foto: mup.gov.rs

Dve osobe uhapšene zbog pranja novca i poreske utaje

Vesti Autor: M.S. | 17:32 Subota, 28 10 2023 Foto: mup.gov.rs

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, u nastavku akcije na suzbijanju korupcije uhapsili su Z. B. (1952) i Lj. A. (1967) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca i poreska utaja.

Z. B., formalni vlasnik i odgovorno lice PD „Progresija“ doo Sremska Mitrovica i Lj. A., faktični vlasnik ovog preduzeća, sumnjiče se za to da su tokom 2021. i 2022. godine, sa odgovornim licima nekoliko privrednih društava protiv kojih su inače podnete krivične prijave u prethodnom periodu, a na osnovu ispostavljenih lažnih faktura za navodno isporučene palete, prenosili novac sa tekućeg računa „Progresija“ na tekuće račune ovih privrednih društava.

Kako se sumnja Z. B. i Lj. A. su zahtevali od odgovornih lica preduzeća da izvrše dalje transferisanje novca na tekuće račune fizičkih lica, koja su takođe procesurina u prethodnom periodu, a koja su taj novac podizala i vraćala Z. B. i Lj. A. Oni su taj novac koristili, kako se sumnja, za svoje potrebe iako su znali da  potiče iz kriminale delatnosti.

Na ovaj način su, kako se sumnja, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 46.682.800 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.