Foto: srbija.gov.rs

Žigmanov čestitao najveći hrišćanski praznik Vaskrs

Vesti Autor: B.O. | 16:31 Subota, 04 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov uputio je danas čestitku za najveći hrišćanski praznik Vaskrs patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, episkopima i vernicima najbrojnije ckrve u Srbiji, zatim Rumunske pravoslavne crkve, kao i katolicima istočnog obreda, koji ga slave 5. maja ove godine.

„Prema istinama vere, vaskrsenje gospoda Isusa Hrista je temelj hrišćanstva: „A ako Hristos nije ustao, onda je prazna propoved naša, prazna je i vera naša“ . Na istini da je Hristos vaskrsao zasniva se i nada hrišćana „jer, kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti“.

To svim hrišćanskim vernicima jasno kazuje da činom Hristovog vaskrsenja smrt nema poslednju reč u ljudskim životima. Poslednju reč ima život – život onoga koji je bio mrtav, a vaskrsom je postao nanovo živ. Na taj način, po Živomu svi hrišćani smeju da se nadaju večnome životu.

U hrišćanskoj slici sveta, u tome je situirano temeljno ljudsko pravo – pravo na život. Na život koji poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe na način kako je to Hristos zamislio – u svojoj nepovredivosti, uz izgradnju međuljudskih odnosa koji počivaju isključivo na moralnim vrednostima. Neka nam zato Hristovo vaskrsenje bude podsetnik da cenimo dostojanstvo života svakog čoveka i da naši međusobni odnosi budu utemeljeni na vrednostima dobra, ljubavi i pravednosti!

Sa tim mislima, svim hrišćanima koji slave Vaskrs po julijanskom kalendaru, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, i u svoje lično ime, želim blagoslovene ove svete dane uz tradicionalni hrišćanski pozdrav: Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!“, naveo je Žigmanov.