Foto: tw/sjevercg

Eskobar - Kurti IMA ROK od dva dana da prihvati zahteve

Vesti Autor: K.C. | 17:44 Utorak, 06 06 2023 Foto: tw/sjevercg

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve koje su mu Miroslav Lajčak i on postavili na sastanku.

Eskobar je rekao da ako Aljbin Kurti ne prihvati tri uslova za smirivanje situacije na severu Kosova onda to znači da ne želi saradnju sa EU i SAD. Istakao je i da to ne može da prođe bez posledica, prenose kosovski mediji.

Eskobar je novinarima govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom naveo da Kurti ima nacrt Zajednice, ali da ga krije.

SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri prema rečima Gabrijela Eskobara, imaju zajednički stav o smirivanju i normalizaciji situacije. On ističe i da ako se ne normalizuje situacija posledice po Kosovo će biti dugoročne. Amerika ima odlične odnose sa građanima Kosova i Vašington će uvek biti uz njih bez obzira ko bio na vlasti.

Eskobar je naglasio da ako se Priština i Beograd ne pridržavaju Briselskog sporazuma onda odbacuju EU. Dodao je i da predsedbik Srbije Aleksandar Vučić ne može imati pravo veta kada se održavaju izbori u četiri opštine na severu Kosova, i dodao je da se taj prozor zatvara ako Kosovo formira ZSO.