Foto: kim.gov.rs

Formiranje ZSO ostaje ključna tema pregovora sa Prištinom

Vesti Autor: M.S. | 17:57 Utorak, 19 03 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je tokom trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom srpska delegacija istakla sve ono što otežava opstanak Srba na Kosovu i Merohiji.

Petković je, nakon sastanka u Briselu, istakao da je do direktnog razgovora došlo na insistiranje srpske strane, te da je glavna tema bilo formiranje ZSO, jer se to odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, drugo važno pitanje na kojem smo instirali bilo je pitanje dinara, s obzirom na odluku Prištine da ukine dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji.

On je preneo da je na sastanku ukazano na sve ono što otežava opstanak i život našeg naroda u južnoj srpskoj pokrajini, uključujući sve nasilne poteze i embargo na srpsku robu, koji traje devet meseci.

Takođe, kako je dodao, razgovarano je i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, srpske ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o veoma teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru, kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i naše institucije.

Petković je još jednom podvukao da je za srpsku stranu ključno formiranje ZSO, jer se time u potpunosti rešava finansiranje naših institucija, uz napomenu da su potpis na to stavili i Beograd i Priština i EU.

On je naglasio da je suština da se držimo onog što je dogovoreno i da se nađu kompromisna rešenja za opstanak Srba.

Ako se ovo nastavi, Srba više neće biti i očekujem da nastavimo razgovore početkom naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak, da budemo bliži dogovoru i da idemo u pravcu rešenja koja se odnose na pitanje dinara, zaključio je direktor Kancelarije.